Društvo

Milo Đukanović ličnost godine u izboru "Nezavisnih novina"

Milo Đukanović ličnost godine u izboru "Nezavisnih novina"
Milo Đukanović ličnost godine u izboru "Nezavisnih novina"

BANJALUKA - Milo Đukanović, predsjednik Vlade Crne Gore, večeras je na svečanosti u Kristalnoj dvorani hotela "Bosna" u Banjaluci proglašen za ličnost godine, koju deseti put biraju "Nezavisne novine".

Urednički kolegijum "Nezavisnih " odlučio je da ova prestižna nagrada za 2012. godinu ode u ruke lideru Demokratske partije socijalista Crne Gore, koji je po broju godina na vlasti jedan od evropskih rekordera, a koji je bio i najmlađi premijer u Evropi.

Đukanović je za premijera susjedne zemlje izabran šesti put, a Crna Gora je zahvaljujući politici koju je vodio i vodi pozitivan primjer multietničkog sklada, što je bio jedan od brojnih razloga zbog kojih mu je pripalo priznanje koje tradicionalno dodjeljuju "Nezavisne". Đukanović nije mogao da prisustvuje dodjeli nagrade, jer su, zbog guste magle, u regionu danas bili zatvoreni aerodromi.

Đukanović se prisutnima obratio putem video-linka.

On se zahvalio svima i izrazio žaljenje što nije lično prisutan na dodjeli nagrade.

Premijer Crne Gore i predsjednik Demokratske partije zahvalio se "Nezavisnim novinama", Željku Kopanji i čitaocima što su inaugurisali tradicionalno godišnje okupljanje koja su sama po sebi najbolja afirmacija budućnosti tolerancije i suživota.

"Posebno želim da istaknem regionalni koncept i zahvaljujem na priznanju koje su mi dodijelili. Nagradu dijelim sa svima koji na bilo koji način promovišu politiku dijaloga. Ovo priznanje doživljavam prije svega kao priznanje savremenoj demokratskoj i evropskoj Crnoj Gori koja želi da bude dobar i pouzdan susjed svima i doprinosi stabilnosti i pomirenju u jugoistočnoj Evropi", rekao je Đukanović.

Dodao je da je ovakva politika najbolja za zemlje koje su uvijek bile dio Evrope kulturno i geografski i istroijski.

"Iskreno želim da partnerstvo sa Crnom Gorom bude utkano u prosperitet BiH kao i Republike Srpske", istakao je on.

On je posebno izrazio divljenje preminuloj Jeleni Trikić koja se uprkos bolesti izborila za život svog sina.

Đukanović je pozvao sve na jačanje saradnje u regionu kako bi se ubrzao evropski put.

Premijer Crne Gore poželio je svima srećnu i uspješnu 2013. godinu.

Tradicinalno, naši čitaoci izabrali su i najbolje ministre u obje entitetske vlade, ali i na državnom nivou, gdje je to priznanje pripalo Vjekoslavu Bevandi, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH.

Čitaoci su, očigledno, nagradili to što je u vremenu političke krize, preslagivanja pozicija, te stvaranja nove parlamentarne većine, Savjet ministara sa Bevandom na čelu radio u kontinuitetu i kvalitetno.

Čitalačka publika "Nezavisnih" podržala je čovjeka koji je realan, otvoren, stručan i koji je kritikovao loše poteze i pozivao sve da je vrijeme da svako radi svoj posao, a on ga je radio. Pozitivne priče koje su stizale iz Savjeta ministara BiH bile su zakoni o popisu stanovništva i sistemu državne pomoći, imenovanje članova Savjeta za državnu pomoć i tako dalje, a sve su to građani BiH, očigledno, prepoznali i nagradili.

Putem SMS poruka, elektronske pošte i na portalu "Nezavisnih" čitaoci su mogli glasati i za najboljeg člana Vlade RS, a izabrali su Srebrenku Golić, ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koju karakterišu brojni odlični potezi na ovoj odgovornoj funkciji.

Preuzevši mandat ministra, Golićeva je odmah pokazala svoju vještinu u upravljanju, pa je tako izvršila preraspodjelu poslova. Konačno je ovo ministarstvo prestalo biti "usko grlo" u procesu dobijanja različitih dozvola iz nadležnosti Ministarstva, što je javnost, očigledno, prepoznala.

Kao što je i obećala, Golićeva tokom svog mandata posebnu pažnju posvećuje uvođenju reda i zakonitosti u oblasti građenja, što su naši čitaoci nagradili.

Nermina Nikšića, premijera FBiH, čitaoci "Nezavisnih" izabrali su za najboljeg ministra federalne vlade, što nikog ne čudi ako se u obzir uzme činjenica da je jedan od najvećih uspjeha to što je donesen Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, kojim se formira odjel po uzoru na hrvatski USKOK.

Javnost je, očigledno, vrednovala i to što je, i pored političke krize u FBiH, Vlada FBiH s Nikšićem na čelu zasjedala i donosila odluke. Usvojen je i Zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, što su naši čitaoci podržali i Nikšiću dali svoj glas.

Za privrednika godine izabrana je Branislava Milekić, generalni direktor "Elektroprivrede RS", koja se pet godina nalazi na čelu tog veoma važnog javnog preduzeća u RS.

O doprinosima Milekićeve najbolje govori podatak da su njene aktivnosti bile presudne da taj holding ustabili svoje poslovanje, smanji distibutivne gubitke, poboljša finansijske rezultate i započne nove kapitalne projekte.

S Milekićevom na čelu "Elektroprivreda RS" je, uz podršku resornog ministarstva i Vlade RS, izradila većinu tehničko-projektne dokumentacije za izgradnju novih elektroenergetskih objekata i izabrala strateške partnere za vrijedne investicione projekte, među kojima se izdvajaju planirane nove hidroelektrane.

Nagrada "Nikola Guzijan", koju "Nezavisne" tradicionalno dodjeljuju predstavniku "sedme sile" čiji je rad obilježio tekuću godinu, pripala je Valentini Rupčić, zamjeniku glavnog i odgovornog urednika "Večernjeg lista", koja je maštovitim opremanjem tekstova, originalnim naslovima i grafičkim ukrasima izgradila stil koji je samo njoj svojstven.

Za ovu rođenu Sarajku, udanu u Hercegovini, karakterističan je osmijeh, kojim razoružava sve one koji žele udariti na "sedmu silu". Valentina je, pored iscrpnog posla kojim se bavi, uzorna majka i supruga.

Inače, "Nezavisne" su odlučile da ustanove novu nagradu za podvig godine, a pripala je nadaleko poznatoj "majci hrabrost" Jeleni Trikić, koja je preminula zbog tumora na mozgu nakon što je, kako bi rodila, odbila liječenje jakim citostaticima.

Mali Nikola danas dobro napreduje, a njegova majka više nije s nama, ali će vječno ostati u srcima brojnih ljudi u BiH i regionu, jer nam je pokazala da smo pod nebeskom kapom svi podjednako mali, ali i zasebno veliki u svojim odlukama.

Svojim prisustvom današnju svečanost u organizaciji "Nezavisnih", koju je direktno prenosio RTRS, uveličali su ambasadori akreditovani u BiH, politički funkcioneri, predstavnici vjerskih zajednica, ali i istaknute ličnosti iz kulturnog, javnog i sportskog života naše zemlje.

Godinama ovaj događaj predstavlja najveći skup državnika iz regiona u RS.

Stoga ova manifestacija već tradicionalno plijeni pažnju u gradu na Vrbasu i državi, ali i šire, a podsjećanja radi, prošle godine je cijelu planetu obišla vijest da su "Nezavisne" za ličnost godine proglasile najboljeg tenisera Novaka Đokovića.

NAGRAĐENI ZA 2012. GODINU

Milo Đukanović, predsjednik Vlade Crne Gore

Za predsjednika Vlade Crne Gore Milo Đukanović je prvi put izabran 15. februara 1991. godine, na svoj 29. rođendan. Tokom 21 godine dokazao je da je veoma vješt u vođenju brojnih državnih poslova.

Obilježio je istoriju bivše Jugoslavije, a naročito Crne Gore, kojoj je 21. maja 2006. godine obezbijedio nezavisnost.

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Savjeta ministara BiH

Savjet ministara BiH, kojeg vodi, usvojio je Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za iduću godinu u roku i time stvorio pretpostavke da budžet bude konačno usvojen na vrijeme, kako BiH ne bi opet počela godinu s privremenim finansiranjem. Savjet ministara je usvojilo i budžete za 2011. i tekuću godinu, što su tri usvojena budžeta u jednoj godini.

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS

Ministarstvo, zahvaljujući velikoj odgovornosti koja krasi Golićevu, snažno se stavilo u službu građana, a oblasti za koje je nadležno uređuju se u skladu s najboljom evropskom praksom.

U moru dobrih poteza iz domena ovog ministarstva treba istaći da je tokom ove godine od strane Vlade RS izvršeno preuzimanje Urbanističkog zavoda RS i formirana je JU Novi urbanistički zavod RS, ali i da Ministarstvo učestvuje u implementaciji više međunarodnih projekata.

Nermin Nikšić, premijer FBiH

Po ocjeni CCI-ja, Vlada FBiH s Nikšićem na čelu u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je značajan napredak u odnosu na prethodne i da nije bilo političke krize na kraju godine bi u realizaciji programa rada imala najbolji rezultat u posljednjih šest godina.

Do zastoja je došlo zbog različitih političkih interesa, kulminacijom u slučaju Razvojne banke FBiH, i Vlada nije imala kvorum da donese budžet za iduću godinu, ali je Nikšić našao način i sam uputio budžet u parlamentarnu proceduru kako ne bi bio ugrožen aranžman s MMF-om.

Branislava Milekić, generalni direktor "Elektroprivrede RS"

Od septembra 2007. godine, kada je izabrana za generalnog direktora "Elektroprivrede RS", nastojala je i u velikoj mjeri uspjela da doprinese tome da taj sistem zauzme ulogu koja mu pripada, kao jedan od najvećih privrednih resursa RS. Holding je u proteklih nekoliko godina neprestano unapređivao vlastite proizvodne i distrubitivne kapacitete i jačao razvojne potencijale.

Valentina Rupčić, zamjenik glavnog i odgovornog urednika "Večernjeg lista"

U novinarstvu je prošla sve - od mlade dopisnice koja je izvještavala o lokalnim temama do novinarke koja gotovo svakodnevno ima neku ekskluzivnu priču. U svaki tekst unosi lepršavost i optimizam, čak i kada piše o teškim i sumornim temama u BiH. Rupčićevoj je pripala i dužnost hrvatskog člana Upravnog odbora Radio-televizije BiH.

"Majka hrabrost" Jelena Trikić

Odlučila je da njen život zgasne, da se pretoči u dirljivu priču koja će dotaći, ali i inspirisati mnoge da se bar na trenutak zamisle pred kolosalnom snagom majčinske ljubavi.

Dokazala nam je da nema većeg blaga nego udahnuti život čedu, toliko željenom, uprkos bolesti, bolu, neizvjesnosti. Dala je život za život.

DOSADAŠNJE LIČNOSTI GODINE

2011 - Novak Đoković, najbolji teniser svijeta

2010 - Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske

2009 - Tanja Fajon, predstavnica Evropskog parlamenta za liberalizaciju viznog režima zemljama zapadnog Balkana

2008 - Sulejman Tihić, lider Stranke demokratske akcije

2007 - Miroslav Lajčak, tadašnji visoki predstavnik u BiH

2006 - Milorad Dodik, tadašnji premijer Republike Srpske

2005 - Rafi Gregorijan, tadašnji supervizor OHR-a za Brčko

2004 - Mirsada Prašo, doktorica koja je spasla živote pretučenih pravoslavnih sveštenika Jeremije i Aleksandra Starovlaha

2003 - Kliford Bond, tadašnji ambasador SAD u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije