Društvo

Milorad Mihajlović nagrađen za spašavanje života

ŠAMAC - Milorad Mihajlović iz Šamca, humanitarac i davalac krvi, dobitik je medalje za doprinos unapređenju razvoja organizacije Crvenog krsta /CK/ Republike Srpske.

Milorad je od 1955. do 1986. godine radio  na zdravstvenom  prosvjećivanju omladine i  na podmlađivanju CK.

Unaprijedio je rad CK Šamac, a poznat je kao dobrovoljni  davalac krvi  - sedamdesetosmogodišnji  Milorad Mihajlović darovao je krv 41 put!

Kao učitelj 1955. godine  došao je u Šamac i, s obzirom na to da nije  imao ništa sem vojničkog kofera,  CK mu je dao željezni krevet  i smjestio ga u biblioteku.

Iste godine dječak iz okoline Gradačca je ozbiljno povrijeđen i bila mu je potrebna krv, pa je Milorad tada prvi put dao  krv, pošto je „nulta negativna“,  i tako spasio život mališanu.

U školi u kojoj je radio kao učitelj bio je aktivan, jer su tada bili organizovani kursevi  i radilo se na opismenjavanju odraslih.

Bilo je puno djece sa očnom bolešću, tzv „trahom“. Zdravstvena ekipa  iz Sarajeva obučila ih je  da liječe  tu djecu. Svako jutro ubrizgavali su mališanima lijek u oči.

Milorad objašnjava da mu je  opredjeljenje za humani rad - urođeno, te da su i njegovi roditelji i šira familija svi bili aktivisti i humani ljudi.

Kaže da je srećan što je uspijevao da spasi nekome život ili što je poboljšao nečije zdravstveno stanje i to ga je najviše opredijelilo da ostane do kraja  član i aktivista CK.

"Kada bi svi koji su zdravi dali samo po jednom krv - bilo bi je sasvim dovoljno za ljudske potrebe" - poručuje  Mihajlović za Srnu.

On ističe da ekipa CK Šamca i dalje radi dobro zahvaljujući članovima i rukovodstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije