Društvo

Milunović: Prije 26 godina spriječen pokolj Srba

Milunović: Prije 26 godina spriječen pokolj Srba
Foto: Srna | Milunović: Prije 26 godina spriječen pokolj Srba

NOVI GRAD - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović poručio je danas u Novom Gradu da je Vojska Republike Srpske /VRS/ prije 26 godina odbranom zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije ostvarila veliki podvig i spriječila pokolj Srba u zapanokrajiškim opštinama.

On je istakao da o karakteru i cilju hrvatske operacije iz 1995. godine govore i podaci da je ubijeno više srpskih civila nego što je pognulo vojnika, te naglasio da su hrvatski vojnici ubijali sve što su stigli.

"Kakva je to operacija bila i šta je imala za cilj govore i podaci da je poginuo 61 pripadnik Vojske Republike Srpske i MUP-a Srpske i 66 civila. Poginulo je više civila. Oni su ubijali što su vidjeli", naglasio je Milunović.

On je rekao da je Hrvatska agresijom od prije 26 godina na zapadne granice Republike Srpske i BiH namjeravala da ponovi strašan pokolj Srba u Potkozarju i Podgrmeču iz Drugog svjetskog rata.

"Namjera je bila ista. Ovaj put nisu naišli na goloruki narod i nejač, već na borce koji su bili spremni da brane svoju otadžbinu i svoju nejač", izjavio je Milunović u Novom Gradu, gdje je obilježeno 26 godina od ovog istorijskog dođagaja.

Ministar je napomenuo da je ovaj datum važan, ne samo za zapadnokrajiške opštine, već i za cijelu Republiku Srpsku.

"Operacija koju su preduzele elitne hrvatske snage nosila je kodne nazive `Vrbas 95` i `Drina 95`, a cilj je bio da se protjeraju Srbi sa ovih prostora. Oni su svojim elitnim jedinicama Prvom i Drugom gardijskom brigadom napali položaje Vojske Republike Srpske", rekao je Milunović.

On je naglasio da su doprinos u odbrani dali i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komandant Prve lake pješadijske prnjavorske brigade Vlado Živković kaže da je dodatni podstrek srpskim borcima da odbrane ovaj kraj dala i činjenica da srpsko stanovništvo nije htjelo da napusti svoja ognjišta uprkos hrvatskom granatiranju.

"Bila je to situacija da se vode teške borbe, padaju hiljade granata, a niko od stanovništva ne pomišlja da napušta svoja ognjišta. Nama borcima je jedino ostalo da branimo ove prostore", naveo je Živković.

Načelnik Štaba Drugog pješadijskog bataljona 11. dubičke brigade Pantelija Ćurguz smatra da je prije 26 godina vođena sudbonosna bitka za srpski narod na ovom području.

"Bila je to jedna od najsudbonosnijih bitaka i pobjeda. Ponosan sam i zahvalan svim učesnicima ove bitke, koja je stvorila preduslove za naš život ovdje", rekao je Ćurguz.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača kaže da su i nakon 26 godina živa sjećanja na septembarske dane 1995. godine i dodaje da je pitanje gdje bi zaustavili hrvatske snage da to nisu učinili ovdje.

Iako su oružane snage Hrvatske, bez objave rata pokušale da uđu na teritoriju druge države, Drljača je naglasio da za taj čin nije bilo osude međunarodne zajednice.

Odbrana zapadnih granica Republike Srpske obilježena je u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Prvo je služen pomen i položeni su vijenci i cvijeće kod spomenika civilnim žrtvama rata u naselju Tunjica kod Novog Grada, a potom je kod Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske služen parastos, položeni su vijenci i cvijeće.

Vijence i cvijeće položili su ministar Milunović i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i srpski predstavnici u institucijama BiH, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i nevladinih organizacija proisteklih iz minulog rata.

Ministar Milunović sastao se jutros sa komandantima brigada koje su učestvovale u odbrani zapadnih granica Republike Srpske.

Naselja i gradovi ovog dijela Srpske su pretrpjeli velika razaranja od hrvatske agresije. Prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete u Novom Gradu, ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.25 časova, a pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine potisnuti Hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika , u naselju Tunjica gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na teritoriju opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije