Društvo

Ministarstvo: Netačne tvrdnje saveza strukovnih sindikata zdravstvenih radnika

Ministarstvo: Netačne tvrdnje saveza strukovnih sindikata zdravstvenih radnika
Foto: Ilustracija | Ministarstvo: Netačne tvrdnje saveza strukovnih sindikata zdravstvenih radnika

BANJALUKA - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite saopštilo je da su svi razgovori sa predstavnicima svih sindikata iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite vođeni u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srpske u kojem se ne navodi da će primanja zdravstvenih radnika biti značajno povećana, kao što tvrdi republički Savez strukovnih sindikata zdravstvenih radnika.

"Na osnovu zaključka, koji je donijela Vlada Srpske na sjednici 26. septembra, potpisana je odluka o utvrđivanju cijene rada za sva zaposlena lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike, a kojom je ta cijena za zaposlene u oblasti zdravstva od 1. oktobra povećana sa 135 na 145 KM", navodi se u saopštenju Ministarstva povodom tvrdnji predstavnika Saveza strukovnih sindikata zdravstvenih radnika da ovaj zaključak nije ispoštovan.

Iz Ministarstva dodaju da se istim zaključkom Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite obavezalo da će u saradnji sa reprezentativnim sindikatom u oblasti zdravstva imenovati radnu grupu koja treba da usaglasi izmjene zakonskih propisa i kolektivnog ugovora kojim se regulišu plate i naknade u oblasti zdravstva.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske zaduženo je da pripremi tekst nacrta zakona kojim se uređuje djelatnost u zdravstvu i sprovede potrebne konsultacije sa udruženjima zdravstvenih radnika i saradnika i reprezentativnim sidnikatima u zdravstvu da bi Vlada Republike nacrt ovog zakona mogla uputiti u redovnu skupštinsku proceduru.

"Savez strukovnih sindikata zdravstvenih radnika odbio je dalju saradnju po ovom pitanju, dok su predstavnici Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kao i Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske voljni da se nastavi sa radom da bi bio pronađen najbolji model adekvatnog vrednovanja rada u zdravstvenom sistemu", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da ostaju opredijeljeni za pronalaženje modela za povećanje primanja zdravstvenim radnicima koji nose najveći teret u zdravstvenom sistemu i da su otvoreni za saradnju sa svim reprezentativnim sindikatima, što su i dokazali sprovođenjem ovih zaključaka.

U saopštenju se ističe da je Ministarstvo spremno da nastavi sa razgovorima da bi se zajednički našla rješenja koja će vrednovati stepen rada i složenost posla u zdravstvenim ustanovama.

"Tako bi bila postignuta pravičnost u vrednovanju rada naročito uzimajući u obzir obim posla u pojedinim granama. Dosadašnji razgovori sa predstavnicima sindikata odnosili su se i na eventualno povećenje cijene dežurstva i pripravnosti sa jasnom definicijom pripravnosti", smatraju u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije