Društvo

Ministarstvo: Svim učenicima omogućeno izučavanje maternjeg jezika

Ministarstvo: Svim učenicima omogućeno izučavanje maternjeg jezika
Foto: N.N. | Ministarstvo: Svim učenicima omogućeno izučavanje maternjeg jezika

ZVORNIK - Svim učenicima područnog odjeljenja u Liplju Osnovne škole "Sveti Sava" u Zvorniku omogućeno je izučavanje maternjeg jezika prema nekom od nastavnih planova i programa koji se primjenjuju u Federaciji BiH, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Podsjećamo, učenici bošnjačke nacionalnosti u ovoj školi danima već ne pohađaju nastavu jer se roditelji žale kako je u matičnim školskim knjigama upisan "jezik bošnjačkog naroda", umjesto "bosanski jezik i književnost".

Iz Ministarstva dodaju da upisivanje naziva maternjeg jezika u pedagošku dokumentaciju nikako ne bi smjelo biti razlog za ugrožavanje prava ove djece na redovno vaspitanje i obrazovanje.

"Učenicima u 20 osnovnih škola u Republici Srpskoj omogućeno je da izučavaju nacionalnu grupu predmeta i maternji jezik. U Područnom odjeljenju Liplje izučava se nacionalna grupa predmeta po nastavnom planu i programu Tuzlanskog kantona, dok se naziv predmeta maternjeg jezika u pedagošku dokumentaciju upisuje u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske i podzakonskim aktima", objašnjavaju iz resornog ministarstva.

Istakli su da su predstavnici Ministarstva i Republičkog pedagoškog zavoda i ranije razgovarali sa predstavnicima roditelja učenika koji pohađaju ovu školu, a koji trenutno bojkotuju nastavu, te sve potkrijepili važećom zakonskom dokumentacijom.

"Kada je riječ o učenicima koji bojkotuju pohađanje nastave od početka školske godine, napominjemo da se radi o šest učenika bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju dva odjeljenja koja broje devet učenika. Tri učenika bošnjačke nacionalnosti iz ova dva odjeljenja redovno pohađaju nastavu. Pozivamo roditelje da vrate djecu u školu i ne ugrožavaju njihovo pravo na osnovno vaspitanje i obrazovanje, koje je u najboljem interesu ovih učenika", navodi se u saopštenju.

Napominju da djeci srpske nacionalnosti nije omogućeno izučavanje srpskog jezika niti nacionalne grupe predmeta u Federaciji BiH, osim u Drvaru i Grahovu, te na izvjestan način u Petrovcu, iako roditelji srpske djece u Glamoču već godinama traže da srpska djeca izučavaju maternji jezik i nacionalnu grupu predmeta. 

Nebojša Radivojša, načelnik opštine Glamoč, rekao je da djeca srpske nacionalnosti u ovoj lokalnoj zajednici nemaju zagarantovano pravo na izučavanje maternjeg jezika i nacionalne grupe predmeta.

"Grupa roditelja koja već godinama traži da srpska djeca izučavaju maternji jezik i nacionalnu grupu predmeta obavljala je razgovore sa resornim kantonalnim ministarstvom, ali, nažalost, to nije ispunjeno, iako je bilo obećanja. Neizučavanje maternjeg jezika je ružna slika koja se dešava u BiH, a ovo nije problem samo u Glamoču, već i u još nekim lokalnim zajednicama u Federaciji BiH", naglasio je Radivojša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije