Društvo

Ministarstvo pravde Srpske: Prijavite ako ne budete usluženi u sudu ili tužilaštvu

Ministarstvo pravde Srpske: Prijavite ako ne budete usluženi u sudu ili tužilaštvu
Foto: Dražan Pozderović | Ministarstvo pravde Srpske: Prijavite ako ne budete usluženi u sudu ili tužilaštvu

BANJALUKA - Zakazana ročišta, rasprave i pretresi ne mogu biti odloženi ili odgođeni zbog štrajka koji je u toku i nikome se ne može oduzeti pravo da preda bilo kakav akt pravosudnoj instituciji, te da dobije potrebno uvjerenje ili potvrdu, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srpske.

Kako dodaju, registri kod nadležnih registarskih sudova moraju raditi kako bi se omogućilo da privredno poslovanje nastavi funkcionisati.

"Shodno tome, pozivamo sva fizička i pravna lica, kojima pred pravosudnim institucijama Republike Srpske bude onemogućeno da ostvaruju svoja prava u postupcima pred tim institucijama, da obavijeste Ministarstvo pravde Republike Srpske, kako bi se preduzele zakonom propisane mjere prema pravosudnim institucijama koje postupaju suprotno Rješenju o utvrđivanju minimuma procesa rada", naveli su iz Ministarstva pravde Srpske.

Pored toga, pozivaju građane, pravna lica i sve druge subjekte da Ministarstvu pravde Republike Srpske "prijave sve neugodnosti sa kojima se susretnu, kao i slučajeve u kojima budu onemogućeni u ostvarivanju svojih prava pred institucijama pravosuđa za vrijeme trajanja štrajka, kako bi ovo Ministarstvo moglo preduzimati potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u pogledu utvrđivanja poštovanja Rješenja o utvrđivanju minimuma procesa rada".

"Prijaviti se može putem redovne pošte na adresu: Trg Republike Srpske broj: 1, 78.000 Banjaluka), kao i putem elektronske pošte na mejl : [email protected]. Namjera Ministarstva pravde u Vladi Republike Srpske nije da onemogućava štrajk zaposlenih u institucijama pravosuđa, već isljučivo da za vrijeme trajanja štrajka, omogući da se fizičkim i pravnim licima pruži zaštita u ostvarivanju neophodnog minimuma njihovih prava pred institucijama pravosuđa", naveli su iz Ministarstva pravde Srpske.

Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske, izjavio je ranije danas da je neophodno poštovati rješenje o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u institucijama pravosuđa u Srpskoj.

"Navedenim rješenjem utvrđen je način obezbjeđenja minimuma procesa rada za vrijeme štrajka, odnosno organizovanog prekida rada u sudovima, javnim tužilaštvima, Sudskoj policiji, kazneno-popravnim ustanovama i Pravobranilaštvu Republike Srpske", rekao je Bukejlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije