Društvo

Ministarstvo se oglasilo o budžetu za kulturu i obrazovanje u Srpskoj

Ministarstvo se oglasilo o budžetu za kulturu i obrazovanje u Srpskoj
Foto: Nezavisne/Arhiva | Ministarstvo se oglasilo o budžetu za kulturu i obrazovanje u Srpskoj

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da su im, usvajanjem rebalansa budžeta Srpske za 2023. godinu, odobreni određeni dodatni zahtjevi za potrebe obrazovanja i kulture koje se finansiraju iz budžeta Srpske, kao i da "budžet nakon rebalansa iznosi 16,2 miliona KM, što je više za jedan odsto u odnosu na primarno odobreni budžet u iznosu od 16 miliona KM".

Kako dodaju, što se tiče finansiranja u oblasti kulture, "značajno je da su rebalansom budžeta transferi za rad ustanova kulture ostali na istom nivou i da će se izvršenjem budžeta do kraja godine stvoriti pretpostavke da se sve programske aktivnosti koje je usvojila Vlada Srpske i realizuju".

"Nažalost, podrška udruženjima iz oblasti kulture i ustanovama kulture, kojima je osnivač jedinica lokalne samouprave, za realizaciju njihovih projektnih aktivnosti u 2023. godini, kroz dodjelu tekućih grantova kulturi, je ove godine svedena na simboličan nivo i svakako nedovoljna da se adekvatno podrže aktivnosti koje su umjetnici i stručnjaci u kulturi namjeravali realizovati ili su već realizovali tokom ove godine u oblasti vizuelne umjetnosti, pozorišne umjetnosti, muzičke i muzičko-scenske umjetnosti, kulturnog nasljeđa, književnih manifestacija, izdavačke djelatnosti, stvaralaštva nacionalnih manjina i rada reprezentativnih strukovnih udruženja", navode iz Ministarstva.

Kako ističu, pored činjenice da se navedena sredstva, uglavnom, odnose na vaninstitucionalnu kulturu i da svi grantovi čine tek oko pet odsto ukupnih izdvajanja za kulturu, mišljenja su da taj vid djelovanja u kulturi i institucionalna podrška predstavljaju važan aspekt u razvoju kulture, kreativnosti i umjetnosti u Republici Srpskoj.

"Zbog toga će Ministarstvo prosvjete i kulture preduzeti dodatne aktivnosti kako bi se do kraja godine obezbijedila dodatna sredstva na poziciji tekući grantovi kulture, kojima bi se omogućilo sufinansiranje značajnijeg dijela projekata u Republici Srpskoj za 2023. godinu", naveli su iz Ministarstva.

Podsjetimo, brojni kulturni radnici u Srpskoj, kao i predstavnici institucija kulture, jednoglasni su u stavu da je planirani budžet za ovu oblast ispod svakog dostojanstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije