Društvo

Pratite nas na Google news

Ministarstvo u Sarajevu dijeli 1.000 KM po građaninu koji se opredijeli za prirodni gas

Ministarstvo u Sarajevu dijeli 1.000 KM po građaninu koji se opredijeli za prirodni gas
Foto: N.N. | Ministarstvo u Sarajevu dijeli 1.000 KM po građaninu koji se opredijeli za prirodni gas
N.N.

SARAJEVO - Imajući u vidu zajedničku misiju, a to je poboljšanje kvaliteta vazduha u Kantonu Sarajevo, te stimulisanje građana da koriste prirodni gas kao okolinski najprihvatljiviji energent, projekti subvencioniranja troškova izgradnje gasnih priključaka u Kantonu, kao i rekonstrukcije unutrašnjih gasnih instalacija nastavljaju se i u 2019. godini.

Projekte finansira Ministarsto prostornog uređenja, zaštite okoliša i građenja Kantona Sarajevo, a realizuje KJKP Sarajevogas d.o.o Sarajevo, vodeći se strateškim opredjeljenjem preduzeća i nastojanjima da se Kanton Sarajevo uvrsti među ekološki proaktivne sredine, te smanji koncentracija zagađujućih supstanci u atmosferi.

I ove godine, planirana su sredstva u iznosu od 1.000 KM (bez PDV-a) po korisniku.

Troškovi koji idu na teret ministarstva uključuju materijal i radove potrebne za izgradnju priključka, te nabavku i ugradnju regulaciono-mjernog seta. Iznos troškova koji prelazi 1.000 KM korisnik subvencije uplaćuje iz vlastitih sredstava.

Javni pozivi za izbor korisnika subvencije otvoreni su do 18. maja 2019. godine, a kompletan sadržaj je dostupan na web stranici Kantona Sarajevo - https://mpz.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi

Na javni poziv mogu aplicirati svi građani Kantona Sarajevo, a prednost prilikom bodovanja imaće domaćinstva čiji je nosilac korisnik subvencije troškova grijanja na čvrsta goriva, samohrani roditelji, osobe sa invaliditetom, domaćinstva čiji je član dijete sa posebnim potrebama, kao i domaćinstva čiji je nosilac nezaposlena osoba ili penzioner.

Implementacija ovog projekta počela je prošle godine, a subvenciju je ostvario 451 korisnik. Zahvaljujući prije svega cjenovnoj prednosti prirodnog gasa ali i potrebi da se poboljša kvalitet vazduha u Kantonu Sarajevo, i u narednom periodu očekuje se rast broja zainteresovanih građana za korištenje okolinski najprihvatljivijeg energenta.

(Klix)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije