Društvo

Ministri MUP-a u FBiH podržali inicijativu MUP-a KS

Ministri MUP-a u FBiH podržali inicijativu MUP-a KS
Foto: MUP KS | Ministri MUP-a u FBiH podržali inicijativu MUP-a KS

SARAJEVO - U prostorijama Policijske akademije Federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova održan je sastanak kantonalnih ministara unutrašnjih poslova i predstavnika kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, u organizaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, na čelu s ministrom Ramom Isakom, na kojem su doneseni značajni zaključci.

Jednoglasno je podržan prijedlog ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice da se u najkraćem roku izvrše izmjene i dopune Zakona o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine i donese Zakon o probacijskoj službi Federacije Bosne i Hercegovine, a u skladu s prijedlozima koje je ranije dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Usaglašen je jasan stav prema Savjetu ministara Bosne i Hercegovine gdje će se insistirati da u najkraćem roku pokrenu izmjenu Pravilnika o postupku dodjele ugovora u oblasti odbrane i sigurnosti. Izmjene se traže zbog evidentnih poteškoća s kojim se susreću policijski organi u Federaciji Bosne i Hercegovine u postupku javnih nabavki policijskih uniformi za policijske službenike u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Takođe, jednoglasno je usvojen zaključak kojim kantonalni ministri unutrašnjih poslova apeluju na Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da u najkraćem roku realizuje aktivnosti koje se odnose na povećanje smještajnih kapaciteta Policijske akademije F MUP-a.

Ministri unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine saglasni su s tim i da se izmijeni Pravilnik o posebnim policijskim uniformama i dopunskim dijelovima policijskih uniformi u FMUP-u i to u dijelu u kojem će uniforme kadeta osnovne policijske obuke biti identične uniformama policijskih službenika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Kadeti će za vrijeme trajanja osnovne policijske obuke nositi oznake i obilježja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Policijske akademije FMUP-a, a uniforme će nastaviti koristiti i nakon zaključivanja ugovora u upravama policije, ali s oznakama policijskih organa. Na ovaj način napraviće se uštede u budžetima ministarstava unutrašnjih poslova.

Sastanku su u ime kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova prisustvovali ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica, ministar MUP-a Unsko-sanskog kantona Adnan Habibija, ministar MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nusret Hubjer, ministar MUP-a Posavskog kantona Đuro Delić, ministar MUP-a Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović, te predstavnici MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona Damir Čutura, MUP- a Zeničko-dobojskog kantona Samra Čabaravdić i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Jerko Livaja i Željko Jurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije