Društvo

Miral rasformiran, migranti prebačeni u Lipu kod Bihaća

Miral rasformiran, migranti prebačeni u Lipu kod Bihaća
Foto: N.N. | Miral rasformiran, migranti prebačeni u Lipu kod Bihaća

VELIKA KLADUŠA - U prihvatni centar Lipa nadomak Bihaća, prebačeno je i smješteno 170 migranata koji su u proteklom periodu boravili u centru za migrante Miral u Velikoj Kladuši.

Akciju izmještanja provela je Služba za poslove sa strancima BiH u saradnji s pripadnicima MUP-a USK, migranti su transportovani autobusima i tokom ovih aktivnosti nije bilo incidenata.

Nakon što je obavljen medicinski pregled, migranti su registrovani i smješteni u kontejnersko naselje unutar kampa Lipa, tako da trenutno ovdje boravi ukupno 470 korisnika.

Operativna grupa za migransku krizu USK ranije je donijela zaključak da se Miral rasformira i da se migranti prebace u centar Lipa, gdje postoji veliki broj praznih mjesta, kako bi se imao efektivniji nadzor nad migrantskom krizom.

"Izašli smo iz zimskog perioda, a Ministarstvo sigurnosti BiH je ranije tražilo da sačekamo proljeće kako bi se rasformirao prihvatni centar u Velikoj Kladuši.  U narednom periodu ići će se u raspuštanje drugih privremenih centara u kojima borave migranti na području kantona, kako bi se svi oni locirali na jednom mjestu", kazao je premijer USK, Mustafa Ružnić.

Inače, prihvatni centar u Velikoj Kladuši formiran je 2018. godine kada je više stotina migranata blokiralo granični prelaz Maljevac, zahtijevajući ulazak u susjednu Hrvatsku. Tada je Boris Horvat, vlasnik firme "Miral", ponudio dio svoje imovine za njihov smeštaj te je oformljen prihvatni centar kroz koji je u međuvremenu prošao veliki broj migranata. Općinsko vijeće Velika Kladuša nikada nije dalo svoju saglasnost za postojanje ovog kampa, ali je on opstao sve do sada uprkos protivljenju lokalnih vlasti.

Međutim, prebacivanje migranata iz Velike Kladuše u Bihać osudio je bihaćki gradonačelnik, Šuhret Fazlić, istakavši kako će zbog toga doći do pogoršanja bezbjedonosne situacije u tom gradu.

 Obzirom da je Lipa kamp poluotvorenog tipa, Fazlić ističe kako će se najveći broj ovih migranata uskoro naći na ulicama Bihaća.

"Ovim se ne rješava problem Velike Kladuše, ali se Bihaću pravi veći problem. Ne dolaze migranti na ove prostore da budu u prihvatnim centrima, već žele da pređu preko granice s Hrvatskom“, kazao je Fazlić. 

Prema njegovim riječima, saradnja agencija koje su zadužene za migrantsku krizu je loša, što je rezultiralo nedavnim slučajem kada je u Bihaću, u oružanom sukobu dvije grupe migranata, ubijen jedan Pakistanac, a zbilježeno je i više drugih incidenata.

Prema procjenama policije, trentuno na području Unsko sanskog kantona boravi oko 2500 migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije