Društvo

Mirna šetnja u Tuzli: Zaustavimo nasilje nad ženama

Mirna šetnja u Tuzli: Zaustavimo nasilje nad ženama
Foto: Nataša Tadić | Mirna šetnja u Tuzli: Zaustavimo nasilje nad ženama

TUZLA - U okviru obilježavanja "16 dana aktivizma borbe protiv rodno zasnovanog nasilja“ danas su u Tuzli nevladine organizacije i građani simbolično prošetali gradom, te minutom šutnje odali počast svim žrtvama femicida.

U svijetu se danas obillježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.  Ovaj problem izražen je u BiH jer je samo ove godine ubijeno najmanje osam žena.

"U posljednje vrijeme svjedoci smo da imamo povećan broj ubistava i to je ono što kod svih nas izaziva jedan revolt i otpor te potrebu da izrazimo svoje mišljenje i osudimo svaki takav čin", kazala je Danijela Huremović, voditeljica Sigurne kuće u UG "Vive žene" Tuzla.  Nevladine organizacije insistiraju da se koristi riječ femicid za ubistva žena koje su ubijene samo jer su žene.

"Da se femicid uvrsti kao posebno krivično djelo, da se radi na podizanju svijesti, da se institucije više uključe, da se više poštuje zakon o zaštiti od nasilja u porodici", poručila je Huremović.

Prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama, od 2017. ubijeno je više od šezdeset žena.  Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, većinu slučajeva femicida počine partneri ili bivši partneri, a čemu prethodi učestalo zlostavljanje u kući, prijetnje ili zastrašivanje, seksualno nasilje ili situacije u kojima žene imaju manje moći ili manje resursa od svog partnera. Ubistva žena nazivaju se femicidom jer se temeljni uzroci femicida razlikuju od drugih vrsta ubojstava i povezani su s općim položajem žena u društvu, diskriminacijom žena, rodnim ulogama, nejednakom raspodjelom moći između muškaraca i žena, uobičajenim rodnim stereotipima, predrasudama i nasiljem nad ženama.

U BiH žene koje su ubijene, uglavnom trpe nasilje u porodici, psihičko i fizičko maltretiranje koje rezultirani na kraju femicidom, a često i suicidom.

"Uvijek kada krenu komentari na društvenim mrežama o ubistvu žene fokus je na tome kako je počinitelj bio tih čovjek kako je bio dobra osoba, a vrlo malo se bavi sa žrtvom", rekla je Selma Mustačević iz UG "Amica educa" Tuzla.

Tuzlanke i Tuzlaci su danas mirnom šetnjom od Trga slobode do spomenika "Sama" u gradskom parku ukazali na desetine ubistava žena u našoj zemlji i kazali jasno da je to bio posljednji ispraćaj žrtvama femicida u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije