Društvo

Pratite nas na Google news

Mišić: Najniža plata da bude 500 KM

Mišić: Najniža plata da bude 500 KM
Foto: N.N. | Mišić: Najniža plata da bude 500 KM
Srna

BANJALUKA - Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske, koji čine predstavnici Vlade, Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca, dao je danas punu podršku usvajanju republičkog budžeta za 2019. godinu, programa ekonomskih reformi za period 2019-2021. godina i izmjena Zakona o dječijoj zaštiti, potvrdio je ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić nakon sjednice Savjeta u Banjaluci.

Socijalni partneri su razmatrali iznos najniže plate u Srpskoj, koja trenutno iznosi 440 KM ili 50 odsto prosječne, a Đokić je rekao da će Vlada tek definisati svoj prijedlog minimalca.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je njihov prijedlog da najniža plata bude povećana na 500 KM.

"Plate generalno moraju da budu povećane jer poslodavci treba da shvate da radnici nisu trošak već učestvuju u stvaranju dobiti", rekla je Mišićeva novinarima.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić istakao je da rast najniže plate treba da bude proporcionalan povećavanju svih plata.

On je dodao da je zahtjev Saveza sindikata da najniža plata iznosi 500 KM apsolutno neprihvatljiv za poslodavce.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije