Društvo

Lome se koplja oko minimalca i regresa

Lome se koplja oko minimalca i regresa
Foto: Jelena Đurđević | Mišić: Naredne sedmice dogovor o povećanju najniže plate u RS

BANJALUKA - Ekonomsko-socijalni savjet RS, koji čine predstavnici Saveza sindikata, Unije udruženja poslodavaca i Vlade RS, ni na današnjoj sjednici nisu usaglasili iznos najniže plate u Srpskoj za iduću godinu, ali poručuju da bi dogovor trebalo da uslijedi iduće sedmice.

U vrijeme najavljeno za konferenciju za novinare pojavila se samo Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS i predsjedavajuća Savjeta.

"Pregovori još traju, a očekujemo da iduće sedmice budu završeni. Za korak  smo se odmakli od prošle sjednice. Očekujemo da iduće sedmice taj iznos usaglasimo i da najniža plata naravno bude povećana u odnosu na ovu godinu. Predstavnici ministarstava koji su bili na sastanku su zbog drugih obaveza izašli ranije, a poslodavci kažu da neće pred medije", kazala je Mišićeva.

Sindikat inače traži da minimalna plata bude polovina iznosa od prosječno isplaćene plate u RS u 2016. godini, što bi iznosilo 418 KM, što je u odnosu na trenutnih 395 KM  povećanje od 23 marke.

Naglasila je da se nastavljaju i pregovori u vezi s izradom opšteg kolektivnog ugovora, te da očekuje da će on biti dogovoren.

"Mi smo većinski dio odredaba opšteg kolektivnog ugovora ispregovarali i lomimo kada je u pitanju novac, to jest iznos regresa. Mislim da tu polako približavamo stavove, a krajnji rok za potpisivanje ovog dokumenta je, što se nas tiče, decembar. Vlada će se dodatno uključiti u rješavanje problema u vezi s opštim kolektivnim ugovorom", rekla je Mišićeva.

Inače, regres je pitanje oko kojeg se koplja lome već više od godinu, a kada je u pitanju konkretan iznos koji se traži Mišićeva kaže za "Nezavisne" da neće izlaziti u javnost s brojkom sve dok se ne usaglase stavovi.

Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta biće nastavljena sutra, a socijalni partneri dobiće od Vlade RS tačan spisak šta je od njihovih prijedloga uvršteno u ključne dokumente.

"Mi smo dobili šest miliona KM za program socijalnog zbrinjavanja radnika, što je za tri miliona više u odnosu na ovu godinu. Nastojaćemo da dobijemo još jedan milion za te namjene", kazala je Mišićeva.

Na sastanku je bilo riječi i o izmjenama Zakona o doprinosima, te izmjenama i dopunama Zakona o štrajku, ali i analizi Zakona o radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije