Društvo

Mišić: Pokušaćemo da u prvom kvartalu 2019. dođe do rješenja za povećanje plata

Mišić: Pokušaćemo da u prvom kvartalu 2019. dođe do rješenja za povećanje plata
Foto: Srna | Mišić: Pokušaćemo da već u prvom kvartalu 2019. dođe do rješenja za povećanje plata

BANJALUKA - Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je nakon sastanka sa mandatarom za sastav nove vlade Srpske Radovanom Viškovićem da će ovaj savez dati svoj doprinos tako što će kroz vođenje korektnog socijalnog dijaloga pokušati već u prvom kvartalu naredne godine da se dođe do rješenja za povećanje plata svim radnicima, kao i najniže plate, te potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora.

Ona je napomenula da su zahtjevi Saveza sindikata povećanje plata svim radnicima, povećanje najniže plate, izmjene i dopune Zakona o radu, te izmjene i dopune Zakona o posredovanju pri zapošljavanju.

Nakon sastanka predstavnika Saveza sindikata sa mandatarom za sastav nove Vlade Srpske, Mišićeva je rekla novinarima da Savez sindikata traži od Vlade donošenje Strategije zaštite zdravlja na radu.

"Ono što je ključno što tražimo je povećanje plata, jer je to jedan od bitnih načina zaustavljanja odlaska kvalifikovane produktivne radne snage sa ovih prostora", istakla je Mišićeva.

Ona je rekla da i poslovna zajednica podržava povećanje plata, ali samo tako što će doći do rasterećenja realnog sektora.

"Mi to podržavamo, ali je to premalo da biste mogli povećati plate. Poslodavci moraju da plate radnike. Oni moraju iz svoje dobiti da izdvoje dio za povećanje plata radnicima koji rade u realnom sektoru, jer je to jedini način da zadrže radnu snagu", smatra Mišićeva.

Ona je dodala da je mandatar Višković na današnjem sastanku govorio o tome kako vidi rješavanje gorućih problema koje je Savez sindikata Republike Srpske već prezentovao Vladi Republike Srpske.

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković nastavio je konsultacije o formiranju nove vlade. Višković će u odvojenim sastancima razgovarati i sa predstavnicima Konfederacije sindikata Republike Srpske i Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Svi sastanci održavaju se u Administrativnom centru Vlade Srpske, nakon čega su planirana saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije