Društvo

Mišić: Vlada da propiše najnižu platu

Mišić: Vlada da propiše najnižu platu
Foto: N.N. | Mišić: Vlada da propiše najnižu platu

BANJALUKA - Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je večeras da Savez sindikata traži od Vlade da propiše najnižu platu, jer poslodavci nisu spremni da povećaju sadašnji nivo od 440 KM.

U obraćanju pred poslanicima u Narodnoj skupštini, gdje je u toku rasprava o Prijedlogu budžeta za narednu godinu po hitnom postupku, Mišićeva je naglasila da Saveza sindikata smatra da bi najniža plata u 2019. trebalo da iznosi 500 KM.

Ona je ponovila i da Savez sindikata insistira na potpisivanju kolektivnog ugovora.

"Više od 37.000 lica dobija najnižu platu i to inspektor rada ne može da to iskontroliše, jer nema kolektivnih ugovora", rekla je Mišićeva.

Mišićeva je napomenula da je prosječna plata u 2017. godini bila 831 KM, te da je taj iznos ili veći bio samo u 15 lokalnih zajednica.

Ona je naglasila da se olako ističu ocjene o kvalitetu radnika koji se finansiraju iz budžeta, te podsjetila da se godinu dana radilo na izjednačavanju primanja radnika u obrazovanju sa ostalim radnicima koji dobijaju platu iz budžeta.

Mišićeva je rekla da će sve predložene reforme i ono na šta se one odnose imati smisla ako se odrazi na standard radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije