Društvo

Pratite nas na Google news

Mitrović: Alimentacioni fond u RS u ovoj godini

Mitrović: Alimentacioni fond u RS u ovoj godini
Foto: N.N. | Mitrović: Alimentacioni fond u RS u ovoj godini
Fena

BANJA LUKA - U Republici Srpskoj bi u ovoj godini trebalo da se formira alimentacioni fond - očekuje Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović.

Već godinama nadležna udruženja u RS traže da se zaživi ovaj fond iz kojeg bi se izdvajao novac za alimentaciju u situacijama kada postoje problemi s isplatom.

-Imam uvjeravanja iz Vlade i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS da će tokom ove godine biti formiran alimentacioni fond - rekao je Mitrović.

Prethodno je neophodno doraditi porodični zakon u dijelu koji se odnosi na funkcionisanje alimentacionog fonda.

-Za početak rada fonda biće osigurano oko milion maraka sredstava, a u narednoj fazi Poreska uprava će vršiti prinudnu naplatu alimentacije - rekao je Mitrović.

Smatra da će osnivanje i rad fonda imati i preventivnu funkciju.

-Kada onaj ko ne plaća alimentaciju zna da će imati problem s Poreskom upravom i opredijeliće se da plati ono što je obavezan sudskom odlukom, ali je ne poštuje - uvjerava Mitrović.

Institucija Ombudsmana u prošloj godini imala je u radu 172 predmeta koji se tiču nepoštivanja prava djece, a Mitrović kaže da se jedna trećina odnosi na žalbe zbog neplaćanja alimentacije iako je zakonom propisana obaveza oba roditelja da učestvuje u izdržavanju svoje djece.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije