Društvo

Mjeriće tonažu teretnih kamiona uz regionalni put R-405

Mjeriće tonažu teretnih kamiona uz regionalni put R-405
Foto: Zlatan Čekić | Mjeriće tonažu teretnih kamiona uz regionalni put R-405

SANSKI MOST - Općinsko vijeće Sanski Most zatražilo je juče od Direkcije za ceste USK postavljanje stacionarne vage za mjerenje tonaže teretnih kamiona uz regionalni put R-405, kojim se u poslednjih nekoliko mjeseci odvija intenzivan saobraćaj teretnih kamiona koji prevoze ugalj.

U zaključku koji su usvojili navodi se kako je lokalna vlast voljna da sudjeluje u finansiranju nabavke tog mjernog instrumenta koji je, istaknuto je, neophodan na ovome putnom pravcu.

"Svjedoci smo da ovim putem saobraćaju kamioni pretovareni ugljem, mnogi vuku i prikolice, a niko ne mjeri njihovu tonažu. Tako pretovarena vozila uništavaju ovaj putni pravac i do sada su evidentirana brojna oštećenja. Vrijeme je da se tome stane u kraj", kaže Admir Velić, općinski vijećnik.

On je podsjetio kako je ovo predstavničko tijelo na zahtjev mještana nekoliko sela koja gravitiraju uz ovaj putni pravac ranije od Direkcije za ceste USK zatražilo ograničenje prometa teretnih kamiona koji prevoze ugalj za potrebe firme "Lager", ali i drugih teretnih vozila ovim putnim pravcem, te je zatraženo da se taj saobraćaj isključivo odvija u  periodu od pet do 22 sata.

"Također, tražimo i da kamioni prilikom saobraćaja međusobno drže distancu od minimalno stotinu metara, umjesto da se kreću u kolonama od po nekoliko vozila kao što je slučaj bio do sada, te da vozači ograniče brzinu uslovima i stanju na putu", kazao je Velić.

U proteklom periodu mještani su u više navrata blokirali pomenuti putni pravac žaleći se na pregust saobraćaj teretnjaka i narušenu bezbjednost u saobraćaju. U međuvremenu, iz Direkcije stigao je odgovor da su pomenutu inicijativu o ograničenju saobraćaja uputili Ministarstvu privrede USK na razmatranje. Firma "Lager" iz Posušja posljednjih desetak godina iskopava ugalj s površinskih kopova koji se nalaze na ovim prostorima, a eksploatacija je višestruko intenzivirana početkom energetske krize koju je izazvao rat u Ukrajini, kada se enormno povećala potražnja za ugljem. Od tada putevima na području Sanskog Mosta svakodnevno saobraćaju na stotine kamiona, zbog čega se u značajnoj mjeri oštećuje putna infrastruktura, a u više navrata zbog radova na rudokopima dolazilo je do onečišćenja rijeke Blihe.

Također, podsjećamo da u Gornjem Kamengradu mještani već duže od tri mjeseca organizuju cjelodnevne straže kako bi firmu "Lager" spriječili da doveze teške mašine i ponovo aktivira površinski kop Orišlje, što im je bila namjera, zbog opasnosti od pojave klizišta. Mještani kažu kako bi pokretanje eksploatacije na tom lokalitetu ugrozilo na desetine stambenih objekata i proizvelo nemjerljive štete. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije