Društvo

Mještani Bistrice tužili sve redom zbog rudnika

Mještani Bistrice tužili sve redom zbog rudnika
Foto: Ustupljena fotografija | Mještani Bistrice tužili sve redom zbog rudnika

PRIJEDOR – Grupa građana iz mjesne zajednice Bistrica u Prijedoru podnijela je tužbu protiv koncesionara kompanije "Drvo-eksport", Grada Prijedor i Republike Srpske zbog otvaranja rudnika uglja lignita na području ove mjesne zajednice.

Kako je istakao Zoran Ninić, mještanin ove mjesne zajednice i jedan od tužitelja, problemi u Bistrici traju od aprila prošle godine dolaskom kompanije "Drvo-eksport", te da je prostor koji je ranije bio predviđen kao etno-selo sada devastiran.

"Došli su bagerima bez identifikacije i počeli su sa grubim radovima, mislili smo da nadležne institucije nisu upoznate sa tim te smo se obratili lokalnoj zajednici, lokalnim i državnim inspekcijama, nadležnim institucijama na nicou Vlade RS, premijeru RS, ali nikakva reakcija nije uslijedila", kazao je Ninić, dodajući da je očigledno izostala reakcija nadležnih zbog čega su bili prinuđeni da podnesu tužbu.

Istakao je da je poražavajuće što su građani morali da tuže Republiku Srpsku.

Radmila Zrnić, mještanka MZ Bistrica, je navela da radovi u rudniku uglja ugrožavaju njen posjed.

"Bageri koji rade u blizini mog zemljišta potkopavaju teren, zbog čega se moja parcela odronila", kazala je Zrničeva.

Dragana Stanković, advokat i punomoćnica mještana, je pojasnila je su krivičnu tužbu podnijeli Osnovnom sudu Prijedor, a tužbom su obuhvaćeni pravno lice "Drvo-export", Grad Prijedor i Republika Srpsku.

"Od suda smo tražili da prije svega zabrani "Drvo-Exportu" da obavlja bilo kakve aktivnosti i radove na ležištem uglja u Bistricu i to zato što nije izdata ekološka dozvola a radovi su se počeli obavljati prije nego što je počela ova dozvola izdata", rekla je Stankovićeva, dodajući da su od Suda tražili i da naloži ovoj kompaniji da životnu sredinu vrati u stanje prije njihovih radova.

"Tražili smo da Sud utvrdi da su prekršena prava mještana i to prava na poštovanje doma i mirnog života, pravo na zaštitu zdravlja, pravo na zdravu životnu sredinu, pravo na ljudsko dostojanstvo i pravo na mirno uživanje imovine", navela je Stankovićeva.

Dodala je da su od Suda tražili da se mještanima koji su podnijeli tužbu, nadoknadi nematerijalna šteta u iznosu od 10.000 KM po tužitelju.

"Tužbu protiv Grada Prijedora i Republike Srpske smo podnijeli jer su bili upoznati sa radnjama koje je poduzimala kompanija "Drvo-Eksport" a nisu učinili ništa da građane zaštite i spriječe nezakonite radnje", kazala je Stankovićeva.

Kako je rekao Redžib Skomorac, pravni savjetnik Centra za životnu sredinu, prošle godine je podnesena krivične prijave protiv NN lica, ali da poslije toga nisu dobili željene rezultate.

"Centar za životnu sredinu je prošle godine podnio krivičnu prijavu ali nismo dobili željene rezultate u smislu spriječavanja dalje štete po mještane ove mjesne zajednice, iako su svi nadležni organi bili obaviješteni o činjeničnom stanju", rekao je Skomorac.

Dodao je da je ovo prvi slučaj kada je grupa građana, ugrožena zbog dodjele koncesije i nelegalne realizacije te koncesije, odlučila da podnese tužbu.

"Mi smo uvjereni da će sudovi RS prepoznati značaj ovog slučaja i da će ga tako i tretirati", rekao je Skomorac, ističući da prema njihovim saznanjima investitor "Drvo-Export" nije dobio ekološku dozvolu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije