Društvo

Mještani Domaševa kod Trebinja spasavaju školu iako nema đaka

Mještani Domaševa kod Trebinja spasavaju školu iako nema đaka
Foto: N.N. | Mještani Domaševa kod Trebinja spasavaju školu iako nema đaka

TREBINJE - Mještani i bivši učenici Osnovne škole u selu Domaševo, kod Trebinja, odlučili su da od propadanja spase svoju nekadašnju školu iako u selu više nema školske djece, a inicijativa je potekla čak iz Amerike, od Momčila Zotovića, takođe iz Domaševa.

Kada je akcija pokrenuta, uključili su se i brojni Domaševci u Nišu, Zrenjaninu, Beogradu, čak i oni iz Amerike i Australije i najviše iz Trebinja, njih oko 240, koji su sakupili popriličnu sumu novca, a oni iz Trebinja i samog sela organizovali su nekoliko akcija da bi nedavno bila izlivena i ploča na školi.

"Škola je najprije i počela da propada s krova, pa smo digli staru ciglu i dotrajalu konstrukciju, kao i stari plafon, a kada je sve raščišćeno, nedavno smo izlili zaštitnu ploču", kaže mještanin Domaševa Svetozar Tomanović.

Iako gazi devetu deceniju, on ne odustaje od želje da škola ponovo zablista.

Škola se neće koristiti, kao što to obično biva, kao parohijski dom, jer su vrijedni Domaševci već izgradili Crkveni dom, potpuno sanirali crkvu Svetog Nikole, planiraju i gradnju kapele, a imaju i izgrađen Lovački dom u planini Viduša, pa bi i škola mogla postati privredni objekat.

Domaševci tvrde da će se kompletnim dovršetkom školskog objekta, do koga je urađen i pristupni put dužine oko jednog kilometra,  stvoriti mogućnosti da se ovdje formira privredni objekat.

Brano Dursun, predsjednik Udruženja "Hercegovac", koje se priključilo akciji obnove škole, kaže da bi se ovdje mogao instalirati i pogon za preradu zdrave hrane ili ljekovitog bilja kojim obiluje planina Viduša i cio domaševski kraj.

"Zanimljivo je, ipak, da je prvi prostor u školi posvećen knjizi jer su brojni donatori slali knjige za ovo selo, pa će Domaševo biti jedno od rijetkih hercegovačkih sela sa područnom bibliotekom", kaže Dursun.

Radovima na rekonstrukciji škole se, kako je navedeno i u pismu Odbora za obnovu škole, u selu stvorila nova, pozitivna atmosfera koja oživljava selo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije