Društvo

Mještani Gornjeg Kamengrada jaki kao kamen: Ne odustajemo od straža

Mještani Gornjeg Kamengrada jaki kao kamen: Ne odustajemo od straža
Foto: Zlatan Čekić | Mještani Gornjeg Kamengrada jaki ko kamen, ne odustaju od straža

SANSKI MOST - Mještani u Gornjem Kamengradu, selu udaljenom desetak kilometara od Sanskog Mosta, i dalje organizuju cjelodnevne straže i pored obećanja koja su im data da neće protiv njihove volje doći do pokretanja rudokopa u blizini njihovog mjesta.

Kažu kako, ne vjeruju u obećanja predstavnika firme "Lager", koja želi da eksploatiše mrki ugalj na obližnjem lokalitetu Orišlje, te ističu nekoliko ranijih primjera kada su onemogućili da se pod okriljem noći teška mehanizacija doveze na ovaj rudokop.

"Rekli su nam da neće ništa raditi na silu i protiv naše volje, ali mi u ta obećanja ne vjerujemo jer nemamo čvrste garancije. Stražarimo na smjenu, a vlasnik obližnje kuće ustupio nam je prizemlje, gdje se možemo skloniti od hladnoće i lošeg vremena", kaže Dursum Burnić, jedan od mještana.

Prema njegovim riječima, mještani su odlučni da ni po koju cijenu ne dozvole da se aktivira rudokop, bez obzira na to da li pomenuta firma posjeduje potrebne dozvole za eksploataciju.

"Znamo mi kako se u ovoj državi izdaju dozvole i da je njima samo stalo do uglja i profita. Pokretanje eksploatacije bilo bi katastrofalno, jer bi zbog klizišta bilo ugroženo više desetina kuća u zaseocima Birt, Vrše i Došci", kaže Burnić.

Površinski kop Orišlje je polovinom osamdesetih godina prošlog vijeka, zbog pojave klizišta koja su ugrozila više domaćinstava na ovom prostoru, kao i lokalno mezarje, zatvoren i konzerviran.

Burnić, kaže kako je u to vrijeme bio rudar, te da se dobro sjeća tog perioda i posljedica klizišta.

Zbog geološkog sastava zemljišta, kako kaže, sigurno je da bi se ono ponovo aktiviralo i ugrozilo naselja koja gravitiraju površinskom kopu.

U međuvremenu predstavnici firme "Lager" su održali sastanak s mještanima i predstavnicima lokalne vlasti, ali problem nije riješen.

U ovoj firmi navode kako posjeduju koncesiju i sve potrebne dozvole za eksploataciju uglja na širem području kamengradskog bazena, gdje spada i lokalitet Orišlje.

Naveli su da neće pokretati eksploataciju protiv volje mještana, ali da će svoje interese zaštititi pravnim putem.

Inače, ova kompanija već nekoliko godina obavlja iskopavanja uglja na lokalitetu površinskog kopa Zlauše, koji je udaljen nekoliko kilometara, a eksploatacija je značajno povećana od početka ove godine i energetske krize, tako da putevima ovoga kraja saobraća na stotine teretnih kamiona koji odvoze ugalj.

Također, mještani navode kako bi eventualni saobraćaj teškim kamionima upropastio lokalne puteve čiju su izgradnju dijelom finansirali sopstvenim sredstvima.

Ističu kako će straže nastaviti i dalje sve dok se trajno ne odustane od pokretanja spornog rudokopa.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije