Društvo

Mještani Kozice gube strpljenje: Peticijom se bore za asfalt

Mještani Kozice gube strpljenje: Peticijom se bore za asfalt
Foto: N.N. | Mještani Kozice gube strpljenje: Peticijom se bore za asfalt

OŠTRA LUKA - Mještani Kozice, u opštini Oštra Luka, gube strpljenje te su potpisivanjem peticije odlučili nastaviti svoju borbu za asfaltirani put, koji bi ih, umjesto sadašnjeg oronulog makadama, povezao sa banjalučkim selom Pavići, a time i najvećim gradom Srpske, u kojem mnogi od njih rade i školuju se.

Poštovani Kozičani, tokom narednih nekoliko dana kroz selo će ići peticija za asfaltiranje makadamskog puta Pavići - Kozica. Molim sve građane Kozice da potpišu peticiju i time nam olakšaju borbu", riječi su kojim se Nemanja Jalić, u Facebook grupi "Udruženje građana Kozica", obratio mještanima.

Jalić je sekretar Udruženja, a na ovaj potez, priča nam, odučio se nakon što se konsultovao sa nadležnima u Oštroj Luci, ali i Banjaluci, odnosno u "Putevima Republike Srpske". 

"Sakupiću potpise mještana Kozice, kao i nas koji smo porijeklom odatle, a sad živimo u Banjaluci i usko smo povezani sa Kozicom. Tu peticiju ću predati na adresu 'Puteva Republike Srpske'. Potpisivanje peticije ide odlično, već imamo oko 150 potpisa, a sa sakupljanjem nastavljamo i narednih dana", priča Jalić za "Nezavisne novine". 

Jalić: Potpisivanje peticije ide odlično

Cilj mještana Kozice, koja broji oko 200 domaćinstava, jeste da umjesto sadašnjeg makadama, prošaranog rupama i dubokim kanalima koje je vozilom gotovo nemoguće savladati, dobiju asfaltirani put do Pavića. 

Od Pavića do Banjaluke ide asfalt pa bi Kozičanima putovanje do najvećeg grada Srpske bilo neuporedivo brže, bezbjednije i lakše, a sada je ravno noćnoj mori. 

Vjeruje i Radomir Đaković, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kozica, da će potpisivanje peticije imati dobar odziv mještana.

"Svakako da svi to podržavamo. Mislim da će većina ljudi potpisati tu peticiju. I te kako bi nam značilo da se taj put asfaltira", ispričao je Đaković za "Nezavisne".

Kozičane od Pavića dijeli oko 9,5 km makadama, od čega, kako kažu, dva km teritorijalno pripadaju Banjaluci, a ostatak njihovoj opštini Oštroj Luci. 

Dakle, logičnim slijedom događaja, za tu dionicu nadležne su lokalne vlasti u Oštroj Luci i Banjaluci, ili pak "Putevi Republike Srpske", s obzirom na to da bi ova dionica u narednom periodu trebalo i zvanično da postane regionalni put.

Da bi i sam volio da taj put bude asfaltiran, priča nam Dragan Stanar, načelnik opštine Oštra Luka. Nije upoznat s tim da je pokrenuta peticija, ali...

"To je u redu, ako ima uporište, u smislu da se može isfinansirati. Mi ta sredstva nemamo. Osim toga, taj put je sada kategorisan kao regionalni i pitanje je, kada bi opština i imala taj novac, da li bi ga mogla asfaltirati", kaže Stanar.

Dodaje da sve vrijeme njegovog mandata taj put krpe te da će to uskoro ponoviti.

"Taj put ćemo u okviru redovnog održavanja nasuti", ponovio je Stanar. 

Iz Gradske uprave grada Banjaluka za "Nezavisne novine" kažu da Programom zajedničke komunalne potrošnje u 2020. godini nisu predviđeni radovi na asfaltiranju ove dionice. Kako dodaju, programi rada Odjeljenja za saobraćaj i puteve se izrađuju na osnovu prioriteta koje dostavljaju mjesne zajednice. 

"Uvidom u listu prioriteta za 2020. godinu, utvrđeno je da MZ Pavići tražene radove nije ni kandidovala kao prioritet", kažu iz Gradske uprave grada Banjaluka.

Iz "Puteva Republike Srpske" ističu da je u Odluci o razvrstavanju javnih puteva navedeno da su jedinice lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalaze lokalni putevi od posebnog značaja koji su razvrstani u regionalne puteve, dužne da, prije predaje puteva na upravljanje ovom javnom preduzeću, riješe imovinsko-pravne odnose i izvrše uknjižbu prava vlasništva i prava posjeda u korist Srpske.

"S obzirom na to da ti uslovi još nisu realizovani i da je taj proces i dalje u toku, asfaltiranje puta Pavići (Banjaluka) - Kozica (Oštra Luka) nije u planu poslovanja 'Puteva Republike Srpske'. Ipak, iako pomenuta dionica još nije u nadležnosti 'Puteva Republike Srpske', ona se kroz redovno održavanje regionalnih i magistralnih puteva održava u zimskom periodu te se čini prohodnom i bezbjednom za saobraćanje", tvrde iz "Puteva Republike Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije