Društvo

Mještani Marićke kod Prijedora strahuju za bezbjednost zbog lošeg puta

Mještani Marićke kod Prijedora strahuju za bezbjednost zbog lošeg puta
Mještani Marićke kod Prijedora strahuju za bezbjednost zbog lošeg puta

PRI­JE­DOR - Dok se mje­šta­ni Ma­ri­ćke, kod Pri­je­do­ra, sva­ko­dne­vno bo­re s ne­pro­ho­dnim asfal­tom i stra­hu­ju za svo­ju bez­bje­dnost, na­dle­žni ka­žu da će obe­zbi­je­di­ti sred­stva za sa­na­ci­ju, sa­mo ne zna­ju ta­čno ka­da.

Mje­šta­ni ka­žu da ima vi­še ru­pa ne­go asfal­ta, zbog če­ga su pri­mo­ra­ni da vo­ze sla­lom ka­ko bi ih iz­bje­gli i sa­ču­va­li auto­mo­bi­le. Po­se­bno je kri­ti­čan dio pu­ta od Sre­dnje Ma­ri­ćke ka Gor­njoj, gdje je čak asfalt iz­di­gnut.

"Čim je sni­jeg oko­pnio asfalt je po­čeo da pu­ca i is­ka­če i sva­kog da­na je sve go­re. Pri­je ne­ko­li­ko mje­se­ci su ne­ki lju­di do­la­zi­li i mje­ri­li ru­pe, ali od ta­da se ni­šta ni­je desilo. Asfalt je to­li­ko is­ko­čio da na ne­kim di­je­lo­vi­ma ne mo­že da se vo­zi. Mo­že­mo da vo­zi­mo sa­mo je­dnom tra­kom i ri­zik je ve­li­ki jer mo­že­mo upas­ti u ja­rak", re­kao je je­dan od mje­šta­na Ma­ri­ćke.

Ra­di­voj Mio­dra­go­vić, ko­or­di­na­tor re­gi­onal­ne kan­ce­la­ri­je mje­snih za­je­dni­ca Omar­ska, ko­ja po­dra­zu­mi­je­va i MZ Ma­ri­ćka, ka­že da su upu­će­ni da je asfalt uni­šten jer su se mje­šta­ni ža­li­li, a i sa­mi se kre­ću tim re­la­ci­jo­ma.

"Upu­ti­li smo zah­tjev za sa­na­ci­ju i na­dle­žni su iza­šli na te­ren te pro­ci­je­ni­li. Ra­spi­san je ten­der za izvo­đe­nje ra­do­va, iza­bran je izvo­đač, ali se dru­go­ran­gi­ra­ni na ten­de­ru ža­lio i sad če­ka­mo", pri­ča Mio­dra­go­vić.

Ra­dan Vu­ka­di­no­vić, na­čel­nik Odje­lje­nja za stam­be­no-ko­mu­nal­ne po­slo­ve i za­šti­tu ži­vo­tne sre­di­ne Pri­je­dor, po­jaš­nja­va da je ten­der bio ra­spi­san za re­do­vno održa­va­nje pu­te­va, ali ne i za sa­na­ci­ju, za ko­ju su po­tre­bna ve­ća sred­stva, ko­ja grad Pri­je­dor ne­ma u bu­dže­tu, a ni u go­diš­njem pla­nu održa­va­nja pu­te­va.

"U sklo­pu na­šeg odje­lje­nja for­mi­ra­na je ko­mi­si­ja, ko­ja je uz pri­sus­tvo pred­sta­vni­ka pre­du­ze­ća za iz­gra­dnju ce­sta 'Pri­je­dorpu­te­vi' obi­šla ove di­oni­ce u apri­lu ove go­di­ne. Ra­di se o po­te­zu lo­kal­nog pu­ta, od Ta­di­ća bu­na­ra do Ra­ke­li­ća, Gor­nje Ma­ri­ćke, Sre­dnje Ma­ri­ćke, Do­nje Ma­ri­ćke, Kri­va­je i Omar­ske. U pi­ta­nju su ve­li­ka ošte­će­na u ukupnoj du­ži­ni ot­pri­li­ke je­dan ki­lo­me­tar i za sa­na­ci­ju je po­tre­bno oko 230.000 KM", na­vo­di Vu­ka­di­no­vić.

Po­što se ra­di o ve­li­kom izno­su i in­ves­ti­ci­onom održa­va­nju, grad je, sku­pa sa dru­gim pro­je­kti­ma za sa­na­ci­ju pu­te­va ko­ji su u sli­čnom sta­nju, kan­di­do­vao Fon­du solidarnosti RS za sred­stva i us­ko­ro oče­ku­ju odo­bre­nje za ove ra­do­ve.

Vu­ka­di­no­vić ka­že da će sred­stva, ako ne do­bi­ju od Fon­da, obe­zbi­je­di­ti pu­tem kre­di­tnih za­du­že­nja. Do­da­je da će dio ra­do­va ipak bi­ti ura­đen po po­tpi­si­va­nju ugo­vo­ra o re­do­vnom održa­va­nju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije