Društvo

Mještani Osječana očajni: Vukovi za noć pojeli tri ovce i dvoje jagnjadi

Mještani Osječana očajni: Vukovi za noć pojeli tri ovce i dvoje jagnjadi
Foto: Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay | Mještani očajni: Vukovi za noć pojeli tri ovce i dvoje jagnjadi

Stanovnici Osječana kod Goražda ovog ljeta ostali su bez cijelog stada od blizu 50 ovaca, nakon što su se vukovi pojavili u ovom brdovitom kraju i počeli napadati stoku mještana.

Posljednji napad čopora desio se u srijedu u večernjim satima, kada je nastradao dio stada Hidajeta Garaplije.

"Čuo sam ovce sinoć pred mrak oko 19 – 19.30, ali otišao sam da vratim krave iz livade i samo sam čuo tutanj. Obišao sam teren, ono što sam našao vratio kući, ali kad sam ih prebrojao vidio sam da ih fali dvadesetak. Vratio sam se, tražio i našao deset ovaca polomljenih. Nisam vidio šta ih je napalo, ali garant su vukovi u pitanju, nema šta drugo biti, jer za noć su pojeli tri velike ovce i dvoje jagnjadi koji su sinoć ostali tu a danas ih nema", kazao je Garaplija.

Poput većine stanovnika i Hidajet živi od stočarstva. Živi sa roditeljima, suprugom i dvoje djece, bez redovnih primanja.

"Kod mene i kod komšija, u ovih nekoliko kuća, stradalo je 40-50 ovaca i janjadi. Meni je ostalo pedesetak. Ne znam kako nadoknaditi štetu, ali pokušaću se obratiti za pomoć, jer svi smo na birou", dodaje Garaplija.

Prema riječima predsjednika MZ Osječani Salke Turkovića, vukovi su ove godine prisutni na ovom području i ako se nešto ne poduzme stanovnici će ostati i bez stoke koja je do sada preživjela.

"Ako se nešto ne pokrene mi smo završili svoje. Meni su satrli i dvoje teladi. Jedanaest godina plaćam sebi i doprinose, a od ovog živi šest članova moje porodice. Tražićemo da nam se pomogne ili da ovo ugasimo, jer džaba radimo", kaže Turković, prenosi "Avaz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije