Društvo

Mještani Stijene na nogama zbog smeća

Mještani Stijene na nogama zbog smeća
Foto: Zlatan Čekić | Mještani Stijene na nogama zbog smeća

CAZIN - Mještani sela Stijena, nadomak Cazina, odlučno su protiv mogućnosti da se u blizini njihovog mjesta, u podnožju planine Gomila, formira gradska deponija gdje bi se odlagalo smeće prikupljeno u tom gradu.

U proteklim sedmicama organizirali su više protestnih skupova, a upriličena je i peticija koju je dosad potpisao veliki broj mještana ovoga, ali i susjednih sela.

Također, aktivirana je i Facebook stranica "Stop deponiji smeća u MZ Stijena", na kojoj je veliki broj posjetilaca iznio negativna mišljenja kada se radi o eventualnoj izgradnji gradske deponije na pomenutom lokalitetu.

U mjesnoj zajednici Stijena kažu kako je na jednoj od sjednica Gradskog vijeća u Cazinu donesena odluka kojom je određena potencijalna lokacija za novu deponiju u podnožju planine Gomila.

U međuvremenu, organizirani su i radovi na izgradnji pristupnog puta do sporne lokacije, što je uznemirillo i mobilisalo mještane.

"Mještane Stijene, kojih se sve ovo najviše tiče, niko nije pitao za mišljenje niti je provedena javna rasprava o tako važnom pitanju. Ovim činom želi se ugroziti zdravlje stanovnika te narušiti prirodni okoliš. Napominjemo da se na ovom prostoru nalazi više izvora pitke vode, kao i da se radi o području koje predstavlja lovište i posjećuju ga izletnici i planinari", navodi se iz pomenute mjesne zajednice.

Dodaju kako će peticiju s potpisima uputiti gradskim vlastima te da su spremni i na radikalnije oblike borbe ukoliko bude potrebno.

Inače, Cazin se našao u velikom problemu nakon što je prije nepuna dva mjeseca Općinsko vijeće u Bosanskoj Krupi donijelo  odluku o zabrani odlaganja smeća na deponiji Meždre, gdje su smeće odlagala i komunalna preduzeća iz Cazina i Bužima. Odlukom im je dat rok od dva mjeseca da pronađu sopstvene lokacije gdje će skladištiti smeće, a taj rok ističe za nekoliko dana.

Nakon toga Gradsko vijeće u Cazinu raspravljalo je o ovome problemu, a lokalitet nadomak Stijene označen je kao jedna od lokacija pogodnih za izgradnju nove deponije.

Tada je rečeno kako bi se na tom mjestu gradila savremena deponija, gdje bi se otpadom gospodarilo u skladu s najvišim modernim standardima u toj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije