Društvo

Mještani kupreških sela u strahu od medvjeda i vukova

Mještani kupreških sela u strahu od medvjeda i vukova
Foto: Fena | Mještani kupreških sela u strahu od medvjeda i vukova

KUPRES - Nakon medvjeda koji su prošle uništavali pčelinjake na poručju opštine Kupres, stanovnici nekih sela u toj opštini upozoravaju i na sve učestaliju pojavu vukova u blizini porodičnih kuća.

Tako članovi porodice Cvijanović navode da se u kupreškom naselju Olovo u junu ove godine medvjed dva puta pojavio u blizini kuća, a u zadnjih sedam dana vuk je oko porodičnih kuća viđen nekoliko puta usred dana.

"Mislimo da se radi o dva različita vuka, s tim da je jedan od njih viđen prošle sedmice kada se šetao po selu, a danas ponovo na putu kada ga je udarilo vozilo, ali je vuk bez većih povreda pobjegao iznad puta", kazali su iz porodice Cvijanović.

Takođe i oni, kao i kupreški pčelari, apeluju na nadležne institucije da nekako riješe ovaj problem zbog opasnosti za stanovništvo i djecu koja pješke idu u školu.

Naime, prošle sedmice na području Kupresa medvjedi su slijedeći instinkte za hranom sve češće silazili u selo te uništavali na desetine pčelinjaka.

Medvjed se, kažu kupreški stanovnici, udomaćio na području opštine, a već je posjetio pet pčelinjaka koji se nalaze nedaleko od porodičnih kuća te uništavajući košnice i pčelinje zajednice pričinio veliku štetu, a pčelari su nemoćni jer se radi o zaštićenoj životinji i ne znaju kako da se obrane od neželjenog gosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije