Društvo

Mještani naselja Miloševo u Čelincu ogorčeni: Vozači jure i ne mare za pješake

Mještani naselja Miloševo u Čelincu ogorčeni: Vozači jure i ne mare za pješake
Foto: Velibor Tripić | Mještani naselja Miloševo u Čelincu ogorčeni: Vozači jure i ne mare za pješake

ČELINAC - Mještani čelinačkog naselja Miloševo traže da se na magistralnom putu Banjaluka - Čelinac postavi adekvatna saobraćajna signalizacija kako bi se vozačima onemogućilo da voze velikim brzinama ovom dionicom i kako bi ona postala bezbjedna za pješake.

Naime, u naselju Miloševo često se dešavaju saobraćajne nezgode, te je zbog velike brzine jednog vozila prošle godine jedna žena stradala.

Olivera Predić, mještanka naselja Miloševo, rekla je za "Nezavisne" da se na ovom predjelu vozi velikom brzinom te da auta samo izlijeću i niko nije siguran.

"U blizini su dvije krivine iza kojih izlijeću auta i pri velikim brzinama vozači ne mare i ne gledaju da li tu postoji pješački prelaz. Najgore nam je zbog djece koja svako jutro idu u školu", navela je Predićeva.

Kako je istakla, ovo je najveći problem Miloševa, te oni već duže vrijeme zahtijevaju da se ovo riješi.

"U nekim naseljima postoji semafor za pješake, negdje i radari, ali kod nas nema ni pravog znaka. Nas ne zanima šta će se i kako će se urediti, ali treba da se uredi da se svakodnevno ne bojimo za naše i živote naše djece. Posebno je opasno ujutro, kada se ide na posao i u školu. Ukoliko se nešto ne riješi, spremni smo da izađemo na proteste", poručila je Predićeva.

I mještanka Jasna Dragojević ističe da je cijeli pravac kritičan, jer je velika preglednost, a znakove i ograničenja ne poštuje ni 20 odsto vozača.

"Na pješačkom prelazu staje malo vozača, jer je on odmah iza krivine. Da postoji kamera, vozači bi bili više savjesni. Mnogo je bilo saobraćajnih nesreća na ovom dijelu, a vozači prestižu i ulaze i u suprotne trake ne obazirući se na saobraćaj i pješake", rekla je Dragojevićeva.

Vlado Gligorić, načelnik Čelinca, rekao je da je upoznat sa žalbama mještana Miloševa te da je lokalna zajednica uradila sve što je do nje kako bi se ovaj problem riješio.

"Mi smo postavili osvjetljenje na jednom pješačkom prelazu na ovoj dionici puta kako bi se jasnije vidjelo. Takođe, zajedno sa mještanima smo uputili dopis 'Putevima RS' da se nešto uradi po ovom pitanju kako bi se smanjio broj nezgoda i kako bi bilo bezbjedno za naše mještane Miloševa", kazao je Gligorić za "Nezavisne novine".

Iz "Puteva RS" kazali su da su zaprimili žalbu mještana naselja Miloševo te je izvršen terenski obilazak lokacije.

"Nakon obilaska lokacije, utvrđeno je da nedostaje znak 'I-19 obilježeni pješački prelaz'. U narednom periodu isti će biti postavljen kako bi učesnici u saobraćaju bili upozoreni da nailaze na obilježeni pješački prelaz i mogućnost pješaka na kolovozu, čime bi se uticalo na bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, a naročito pješaka", naveli su iz "Puteva RS" ne precizirajući datum rješavanja ovog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije