Društvo

Mještani obnavljaju kamenu džamiju

Mještani obnavljaju kamenu džamiju
Foto: N.N. | Mještani obnavljaju kamenu džamiju

VELIKA KLADUŠA - Staru kamenu džamiju, izgrađenu pedesetih godina prošlog vijeka, mještani sela Grahovo, udaljenog nekoliko kilometara od Velike Kladuše, žele restaurirati i vratiti joj nekadašnji sjaj.

 U neposrednoj blizini stare, nalazi se moderno izgrađena džamija koja je u upotrebi već dvadeset godina i služi vjerskim potrebama mještana.

Prema riječima Osmana Đulića, mjesnog imama, želja mještana je da staru džamiju zaštite od daljeg propadanja s obzirom na to da je već dugo vremena izložena zubu vremena.

On je istakao kako je najveći dio sredstava u međuvremenu prikupljen, te da je aktivnosti na realizaciji ovog projekta usporila situacija u vezi s pandemijom virusa korona.

"Kada je riječ o vanjskom izgledu, namjera je da je vratimo u prvobitno stanje. Ovo je jedna mala džamija koja je izgrađena u duhu tog vremena i želimo da ostane kao uspomena na prošla vremena i generacije", kazao je Đulić.

On je dodao kako planiraju urediti i unutrašnjost ovog objekta koja bi se potom iskoristila za muzejsku postavku eksponata karakterističnih za ovo podneblje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije