Društvo

Pratite nas na Google news

Mještani protiv izgradnje kamenoloma u Kamenicama

Mještani protiv izgradnje kamenoloma u Kamenicama
Foto: Srna | Mještani protiv izgradnje kamenoloma u Kamenicama
Srna

JAJCE - Mještani naselja Kamenice, Bravnice, Dolabija i Bage na području opštine Jajce protive se izgradnji kamenoloma na lokalitetu Grojit u selu Kamenice jer smatraju da investitor time nastoji da otjera i malobrojno preostalo srpsko stanovništvo.

Mještani ističu da mnogi od njih u blizini imaju zasade i bave se ekološkom proizvodnjom, koju bi ugrozila prašina planiranog kamenoloma.

Miniranja u kamenolomu ugrozila bi i rezervoar vode za domaćinstva u blizini, a negoduju i zbog buke i opasnosti od urušavanja stijena.

Mještanin Mićo Vojnović kaže za Srnu da je na ovom lokalitetu preduzeće "Šumarija" prije sedam-osam godina zasadilo crnogoričnu šumu, koja bi bila ugrožena otvaranjem kamenoloma.

Zbog toga je čelnicima opštine Jajce i predstavnicima opštinskog vijeća upućena "odluka svih mještana, rodbine i djece koja žive na prostoru mjesne zajednice Bravnice-Kamenice, kao i svim gradovima BiH i svijeta, a imaju tu imovinu", da se protive korištenju puta kroz selo koji su gradili njihovi preci, a pogotovo, kako navode, suludoj ideji o istraživanju i eksploatisanju na prostoru Grojita.

Mještani kažu da je Privredno društvo "BH 4" Jajce, čiji je direktor Sejad Hodžić, podnijelo 26. decembra zahtjev za izdavanje prethodne saglasnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju kamenog materijala i ukazuju da je javna rasprava o ovom pitanju bila zakazana za 8. januar.

Odziv na ovu raspravu u opštini Jace bio je veliki i brojni mještani naselja Kamenice, Bravnice, Dolabija i Bage došli su da iznesu svoj stav.

Prema riječima Vojnovića, sporna lokacija na kojoj se traži otvaranje kamenoloma nalazi se 50-60 metara od prvih kuća i oko tri kilometra od centra Jajca.

"Isti investitor u selu Kamenice godinama odlaže otpad, te pretenduje da otvaranjem kamenoloma na lokaciji Grojit otjera i malobrojno srpsko stanovništvo koje tu živi decenijama", upozoravaju mještani. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije