Društvo

Mještani sami obnovili džamiju, institucije nikad dočekati

Mještani sami obnovili džamiju, institucije nikad dočekati
Foto: Zlatan Čekić | Mještani sami obnovili džamiju, institucije nikad dočekati

CAZIN - Obnova i konzervacija stare džamije koja se nalazi u sklopu srednjovjekovne tvrđave Bijela stijena, nekoliko kilometara od Cazina, okončana je ovih dana, a ovaj istorijski objekat poprimio je sasvim novi izgled.

Cijeli ovaj posao obavljen je pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa USK, a obnovu su inicirali mještani naselja Stijena, u čijoj blizini se nalazi džamija. Prema riječima Amira Kadića, predstavnika pomenutog zavoda, u prošlosti je džamija u više navrata nestručno restaurisana, pa joj je bilo potrebni vratiti autentični izgled, što je urađeno u sklopu ovoga projekta.

"Potrudili smo se da vratimo taj njen izvorni oblik i sakrijemo naslage betona i žbuke odranije. Također, uspjeli smo sanirati i munaru, koja je od drveta i prijetila je da se sruši", kazao je Kadić.

Zanimljivo je kako su sredstva za cjelokupan posao osigurana od strane mještana, a prema riječima Esada Topalovića, jednog od organizatora, postoji preko 150 donatora, od kojih su neki izdvajali i po nekoliko hiljada maraka u ove svrhe.

Istorijski izvori kažu kako je džamija izgrađena u vrijeme Osmanlija, još u 17. vijeku, a nalazi se u registru spomenika od kulturne važnosti za državu i evidenciji Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine. Prema riječima mještana, džamija je godinama bila u vrlo lošem stanju, a čekala se intervencija nadležnih institucija kako bi se zaustavilo njeno propadanje. Objekat je građen od klesanih kamenih kvadara neravne površine i u prošlosti je u više navrata rekonstruisan i obnavljan, a posljednji put bilo je to davne 1956. godine. Od osamdesetih godina prošlog vijeka džamija nije bila u funkciji, jer je izgrađena nova, ali mještani žele da je ponovo vrate u funkciju i da se u njoj obavljaju vjerski obredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije