Društvo

Mještani se ne žele odreći pružnih prelaza

Mještani se ne žele odreći pružnih prelaza
Foto: Arhiva | Mještani se ne žele odreći pružnih prelaza

DOBOJ - Ukidanje pružnih prelaza bolna je tema za mještane koji ih svakodnevno koriste, pa su tokom prošle godine na prugama "Željeznica RS" prestala sa radom samo dva prelaza.

"Prošle godine je grad Prijedor podnio zahtjev za tri, ali kada se izašlo na teren, ti zahtjevi su povučeni. Vjerovatno su u saradnji sa mještanima  došli do zaključka da im ne mogu trenutno obezbijediti alternativne prelaze. Standardi su da u razmaku od 2.000 metara ne može biti pružni prelaz jedan do drugog, a mi imamo na određenim mjestima gdje su oni i bliže, i oni podliježu ukidanju", izjavio je Slađan Jović, v.d. direktora "Željeznica RS", te dodao da u RS ima 246 prelaza.

"Željeznice" svake godine upute poziv lokalnim zajednicama da odrede koji prelazi treba da budu ukinuti, kaže Vesna Vožnji, pomoćnica resornog ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj, ali se ispostavi da su stanovnici mjesnih zajednica gdje su predloženi putni prelazi protiv toga.

"Zbog toga smo i izmijenili zakon o 'Željeznicama', pa smo produžili na još pet godina obavezu smanjenja putnih prelaza, a zaista nemamo dobar odziv stanovnika, prosto ne želi se niko odreći 'svog' pružnog prelaza. Pa, znate kako je, tu mi je njiva, tu mi je kuća, zašto bih ja išao 500 metara dalje ili kilometar dalje kada imam tu sve, to je već tu i nemojte mi to otvarati. Dovoljno je da imate pobunu dva, tri stanovnika, ne možete prosto odraditi na silu ništa", kazala je Vožnji.

Pružni prelazi su mjesta na kojima se dešavaju saobraćajne nesreće, a početak kampanje "Oprezni paze na putne prelaze", koja se po treći put organizuje, dovela je za jedan sto predstavnike svih relevantnih institucija, koji su sumirali rezultate.

Prema riječima Mladena Petrovića, direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kampanja je bila uspješna u prošloj i pretprošloj godini jer se smanjio broj poginulih i povrijeđenih.

"Tokom 2021. su bila četiri smrtno stradala, jedno teško povrijeđeno i četiri lako povrijeđena lica, a tokom prošle godine je bilo jedno  smrtno stradalo i četiri lakše povrijeđeno, tako da je trend dobar, ako se može tako reći. Nadamo se da će ove godine biti još bolji. Ispostavilo se da ljudi više paze na putnim prelazima koji su više osigurani, sa svjetlosnom signalizacijom, polubranicima i branicima, dok manje paze na nekim manjim ukrštanjima gdje su manji nivoi sigurnosti", izjavio je Petrović, te dodao da su tokom prošle godine obišli prelaze u Doboju, Banjaluci, Čelincu i Prijedoru, gdje su zabilježene nesreće sa smrtno stradalima, te mještanima podijelili promotivni materijal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije