Društvo

Mještani strahuju da će im klizište progutati ljetinu

Mještani strahuju da će im klizište progutati ljetinu
Foto: Zlatan Čekić | Mještani strahuju da će im klizište progutati ljetinu

SANSKI MOST - Mještani sela Gorica ogorčeni su zbog klizišta koje se pojavilo zbog aktuelnog iskopavanja mrkog uglja na površinskom kopu Zlauša, koje prijeti njihovim poljoprivrednim parcelama, ali i lokalnom putu.

Zbog toga su u petak mirnim okupljanjem izrazili svoj protest, a mještanin Samir Velić je odlučio rizikovati i vlastiti život stojeći na komadu zemlje koji prijeti da se odroni.

Na terenu je vidljivo kako je put, koji služi za saobraćaj kamiona i transport uglja, uništen zbog pojave klizišta, a poljoprivredne parcele mještana koje se nalaze tik pored njega ugrožene.

"Bavimo se poljoprivredom, a sada smo u situaciji da strahujemo za našu ljetinu i pitamo se hoće li klizište sve progutati. Od poljoprivrede hranim osam usta, niko se ne pita šta se može dogoditi. Kome god da se obratimo kažu kako to nije u njihovoj nadležnosti", očajan je Velić.

Mještanin Ramo Batić dodaje da je u opasnosti i lokalni put udaljen nekoliko desetina metara, a ukoliko se nastavi urušavanje zemljišta, dio sela bi mogao izgubiti komunikaciju s ostatkom svijeta.

Mještani ističu kako je život pored površinskog kopa postao neizdrživ otkako su se intenzivirali radovi vezani za iskopavanje mrkog uglja, te da se od prašine, koja se širi svuda uokolo, ne može živjeti.

Dodaju da nemaju ništa protiv iskopavanja, ali da traže garanciju za sigurnost vlastite imovine, a žale se i na ugrožavanje te uzurpaciju privatnog zemljišta od strane rudnika.

Tokom trajanja protesta zabilježili smo dolazak policije, koja je ubijedila Samira Velića da se skloni s rizičnog mjesta.

Ipak, on je istakao kako će se ponovo vratiti ukoliko se u međuvremenu ne učini ništa i tako opet rizikovati život.

Kompanija "Lager" iz Posušja, koja se bavi eksploatacijom uglja na Zlauši, prije nekoliko mjeseci potpisala je unosne ugovore s dobavljačima ovog energenta i od tada se značajno povećala proizvodnja, o čemu svjedoči i veliki broj teretnih kamiona koji se mogu susresti na ovdašnjim saobraćajnicama. To ima i loše strane, a one se ogledaju u fotografijama na društvenim mrežama koje se načinili posjetioci vodopada Blihe, gdje se vidi da je rijeka ponovo ofarbana u bijelu boju zbog djelovanja rudnika i ispuštanja krečnjačkog sedimenta u rijeku.

U Općinskoj inspekciji su nas informisali kako su upoznati s ovim i da su o svemu izvijestili nadležne federalne i kantonalne inspekcije za vode i okoliš. Zamućenje rijeke Blihe događalo se i u proteklom periodu, kada je kompaniji "Lager" bilo naloženo da to otkloni.

Iz pomenute kompanije nisu se oglašavali o ovim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije