Društvo

Mještani u ruralnim područjima imaće medicinsku njegu

Mještani u ruralnim područjima imaće medicinsku njegu
Foto: Sanja Čakarević | Mještani u ruralnim područjima imaće medicinsku njegu

DOBOJ - Život u udaljenim, ruralnim područjima u teškim socijalnim uslovima, daleko od ambulanata i domova zdravlja, neće više biti prepreka da žitelji Doboja, Teslića, Prnjavora i Dervente dobiju patronažnu ili palijativnu njegu medicinske sestre ili tehničara.

To predviđa sporazum koji su u petak pod budnim okom resornog ministra potpisali direktori domova zdravlja, centara za socijalni rad i predstavnici ove četiri lokalne zajednice.

Koje usluge na terenu pruža medicinska sestra/tehničar opisala je Darija Tadić, glavna sestra u Domu zdravlja Doboj.

"Pružanje njege u smislu previjanja, pružanje aplikacije parinteralne terapije, mjerenja krvnog pritiska, mjerenja glukoze u krvi, tu sada možemo nabrajati, spisak je stvarno veliki", navela je Tadićeva.

"Evo, prije desetak dana nabavili smo i tri nova vozila koja će služiti upravo za ove potrebe, i to je možda najbolji primjer naše saradnje", izjavio je Darko Tomaš, gradonačelnik Prnjavora.

Broj socijalno ugroženih pacijenata koji u zabačenim selima medicinske sestre čekaju kao ozebao sunce najčešće znaju centri za socijalni rad koji domovima zdravlja mogu biti od koristi.

"Kako nam mogu pomoći? Pa, mogu nam pomoći tako što su veliki broj porodica koje se nalaze u tim udaljenim mjestima korisnici, recimo, Centra za socijalni rad i samim tim mogu na neki način da nam signaliziraju da te porodice zahtijevaju neku dodatnu brigu, dodatnu njegu, gdje im mi i kroz palijativnu i kroz patronažnu njegu možemo ponoći", rekao je Vladimir Marković, direktor Doma zdravlja Doboj.

"Inače, suština pružanja usluga iz domena sestrinstva u zajednici, odnosno polivalentne patronaže, upravo je ta da se usluge iz domena sestrinske njege učine dostupnim svim pacijentima u uslovima koji ne podrazumijevaju dolazak u domove zdravlja i ambulante. One se, dakle, u najvećem broju slučajeva pružaju u kućnim uslovima", pojasnio je Eldin Fišeković, menadžer projekta jačana sestrinstva u zajednici koji sprovodi Fondacija "Fami".

Sporazumi koji su potpisani su zalog za budućnost i za rad u multidisciplinarnom okruženju, poručio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

"Mi moramo i centre za socijalni rad primaknuti bliže domovima zdravlja i na neki način te timove koji rade u okviru centara za socijalni rad i domova zdravlja usmjeriti da rade zajednički u vezi s pitanjem pružanja i zdravstvenih i socijalnih usluga građanima. Ono što smo prepoznali kroz sistem, i jedan i drugi, pošto je Ministarstvo krovno i za jedne i za druge, jeste da određene usluge nisu ni zdravstvene ni socijalne zaštite i ne možemo to tako razdvojiti, nego ih moramo negdje sjediniti i to su upravo ove aktivnosti gdje imamo podršku od lokalnih zajednica", izjavio je Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije