Društvo

Mještani zasukali rukave, komšiji obnavljaju kuću

Mještani zasukali rukave, komšiji obnavljaju kuću
Foto: Zlatan Čekić | Mještani zasukali rukave, komšiji obnavljaju kuću

SANSKI MOST - Mještani sela Skucani Vakuf, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, pokrenuli su akciju kako bi prikupili novac za obnovu kuće porodice Ramić, koja je prije nekoliko dana izgorjela u požaru.

Šteta na objektu je prvobitno procijenjena na oko 100.000 maraka, ali je zbog velikih oštećenja kuća morala biti srušena do temelja.

Prema riječima vlasnika Admira Ramića, građevinski vještaci su procijenili da su oštećenja zbog požara i vode kojom je gašena takva da je isplativije izgraditi potpuno novi objekat.

Formiran je odbor zadužen za izgradnju nove kuće, a prema riječima Enisa Avdića, koji je na čelu pomenutog odbora, očekuje se da se akciji odazove veliki broj građana.

"Čim smo došli na ovu ideju, javili su se naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu, a sve će pomoći i naši mještani, neko novcem, a neko dobrovoljnim radom. Sigurni smo da ćemo prikupiti novac i uskoro početi s izgadnjom", kazao je Avdić.

Podsjetimo da je kuća izgorjela kada je vatra zahvatila krov i potom u potpunosti uništila gornji sprat, a vatrogasci su uspjeli spriječiti da se požar proširi na okolne kuće.

Vlasnika su u kasnim noćnim satima, kada je došlo do požara, probudile komšije te se on u posljednji trenutak uspio spasiti iz prizemlja, koje je bilo puno dima.

"U kuću sam uložio dosta novca, radio sam u Sloveniji godinama mukotrpno da bih je uredio po svom ukusu, a sada je sve uništeno. Novca trenutno nemam kako bih sanirao štetu, nadam se pomoći domaćih institucija", kazao je Ramić.

Prema njegovim riječima, požar su izazvale neispravne elektroinstalacije, s obzirom na to da je i ranije imao problema s napajanjem strujom. Ramić dodaje kako se već godinama nalazi na privremenom radu u Sloveniji te da mu je nedavno preminula supruga.

"Došao sam s kćerkom da provedemo u zavičaju slobodne dane, da obiđemo mezar i dočekamo Bajram, a tada nas je snašla velika nesreća", očajan je Ramić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije