Društvo

Mjestimično vlažni i klizavi kolovozi

Mjestimično vlažni i klizavi kolovozi
Foto: Ilustracija | Mjestimično vlažni i klizavi kolovozi
Srna

BANJALUKA - Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija po mjestimično vlažnim i klizavim kolovozima, a iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske skreću pažnju na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja.

Zbog radova i privremene regulacije saobraćaja, na pojedinim dionicama vozi se usporeno, uz povremene zastoje, pa iz AMS apeluju da svi učesnici u saobraćaju budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Zbog asfaltiranja kolovoza, saobraćaj je potpuno obustavljen na dionici magistralnog puta Lamovita - Ivanjska, od Verića do Lamovite.

Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren na privremenu obilaznicu, odnosno lokalni put Lamovita - Bistrica.

Na mjestu ukrštanja dionice magistralnog puta Banjaluka (Rebrovac) - Čelinac i Ulice Mis Adeline Irbi u banjalučkom naselju Vrbanja izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zog izgradnje kanalizacije.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Klašnice jedan – Gornja Vijaka jedan, zbog čega dolazi do izmjena u odvijanju saobraćaja.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju dionice magistralnog puta Doboj - Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju saobraćaj se odvija usporeno.

Zbog radova na raskrsnici dionice magistralnog puta Ivanjska – Šargovac i lokalnog puta Zalužani - Dragočaj u banjalučkom naselju Ramići izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Iz AMS savjetuju vozačima da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Rudanka - Doboj, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na spoju tog puta i prilaznog puta prema petlji Rudanka, na auto-putu "9. januar".

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Modriča jedan - Vukosavlje (Jakeš) - Podnovlje - Šešlije - Johovac - Rudanka - Doboj - granica Republike Srpske/FBiH (Karuše), kao i na dionici Crkvina - Modriča jedan.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini - granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica - Gradiška, na dionici Mrakovica - Podgradci, dok se zbog odrona, na dionici Kozarac - Mrakovica saobraćaj odvija naizmjenično jednom trakom.

U toku je izgradnja kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnih puteva Milići - Vlasenica - Han Pijesak i Vlasenica - Tišća, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Karakaj dva - Drinjača, pa vozače iz AMS mole da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod - Odžak, u mjestu Klakar Donji, u vremenu od 8.00 do 15.00 časova najavljene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa - Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Na dijelu magistralnog puta Rača - Bijeljina - Ugljevik u toku je uređenje puta, pa se saobraćaj odvija naizmjenično, uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Na dionici međuentitetska linija Stanić Rijeka - Doboj - Derventa - granični prelaz Brod kretaće se prevoz vangabaritnog tereta pa vozačima iz AMS skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona preko nadvožnjaka na dionici magistralnog puta Klašnice dva - Šargovac u mjestu Trn.

Na regionalnom putu Čajniče - Miljeno u mjestu Luke, zbog klizišta, saobraćaj se odvija oteženo jednom trakom.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Jezero - Šipovo, saobraćaj će biti povremeno obustavljan u vremenu od 7.00 do 17.00 časova, po potrebi, u trajanju do jedan sat.

Na dionoci regionalnog puta Starni Majdan - Lamovita, zbog radova, naajvljene su izmjene u odvijanju saobraćaja.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Tedin Han - granica Republike Srpske/FBiH (Križ), izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku je izgradnja male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš - Obodnik.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Na području FBiH zbog radova u tunelu "Čaklovići" na dionici Tuzla - Kalesija saobraćaj se od 22.00 do 6.00 časova obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Tokom dana putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, dok putnička vozila iz smjera Kalesije saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Teretna vozila se tokom dana usmjeravaju na alternativni pravac preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu "Crnaja" na dionici Konjic - Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima, od 23.00 do 4.30, na ovoj dionici saobraćaj se obustavlja.

Radovi u tunelu "Jasen" na magistralnom putu Prozor - Jablanica u završnoj su fazi, tako da kroz tunel saobraćaju sve kategorije vozila, naizmjenično, jednom trakom.

Radovi su u toku na putevima Tarčin - Konjic, Kaonik - Busovača, Stolac - Hutovo, Posušje - Tomislavgrad i Banovići - Ribnica.

Na graničnim prelazima u BiH nema zadržavanja.

BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države.

Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan PCR test na koronavirus koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije