Društvo

Mlade parove osloboditi poreza pri kupovini stana

Mlade parove osloboditi poreza pri kupovini stana
Foto: N.N. | Mlade parove osloboditi poreza pri kupovini stana

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona usvojila je izmjene Zakona o porezu na promet nekretnina i ovaj prijedlog bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima Skupštine USK, a cilj svega je da se mladim bračnim parovima, koji započinju zajednički život, omogući povoljnije stambeno zbrinjavanje.

Precizirano je kako bi se odredbe ovoga zakona odnosile na državljane BiH do 35 godina starosti  s prebivalištem u ovom kantonu, koji prvi put kupuju stan ili kuću i time rješavaju svoj krov nad glavom.

One su predviđene za veličinu nekretnine od 20 kvadratnih metara po članu porodičnog domaćinstva, kojima se smatraju bračni drug i maloljetna djeca. Ukoliko se usvoje izmjene ovog zakona, kupovina stana ili kuće, pa i zemljišta za koje postoji građevinska dozvola, kada su u pitanju mladi bračni parovi, bila bi oslobođena poreza. 

Prema riječima Fatke Kulenović, poslanice u Skupštini USK, koja je i inicijator ovih izmjena, ovakve olakšice neophodno je uvesti zbog negativnih damografskih dešavanja na području ovog kantona koja su već dugo godina izražena. 

"Nažalost, procedura je dosta dugo trajala, ali se nadam da ipak nije prekasno da se mladi parovi do 35 godina starosti, a koji započinju zajednički život, oslobode poreza. Mislim da je to samo kap u moru onoga što treba da uradimo kako bismo olakšali započinjanje života mladim porodicama u našem društvu", kazala je Kulenovićeva.

Kada je riječ o ovoj problematici, takođe treba istaći da vlasti u Unsko-sanskom kantonu pokušavaju određenim mjerama smanjiti negativne trendove iseljavanja stanovništva. 

Tako su nedavno, i pored teške finansijske situacije, u budžetu Unsko-sanskog kantona osigurana sredstva u iznosu od 200.000 maraka za isplatu naknada u visini od 500 maraka za treće i svako naredno rođene dijete u 2020. godini.

Pravo na naknadu ostvaruje roditelj s prebivalištem u ovom kantonu, a novčana pomoć će se realizovati preko lokalnih centara za socijalni rad.  

Inače, ovo je prvi put u poslijeratnom periodu da je Vlada USK formirala poseban kod koji je posvećen demografskom razvoju. Radi se o skromnim sredstvima, ali je plan da se ona iz godine u godinu povećavaju kako bi se njima mogle ostvariti značajnije intervencije. 

Ministrica zdravstva i socijalne politike u Vladi USK Nermina Ćemalović istakla je kako vlasti moraju pokazati mnogo više senzibiliteta i brige o majkama i djeci te se posvetiti ozbiljnoj demografskoj politici. 

Vrijeme će pokazati da li će ovakve mjere imati željeni efekat, jer je samo u posljednje dvije godine, prema podacima MUP-a USK, oko 30.000 građana zatražila potvrde o nekažnjavanju za potrebe zapošljavanja u inostranstvu, što čini 10 posto ukupne populacije na ovom kantonu. 

U proteklih nekoliko godina veći broj mladih bračnih parova s djecom odlučuje se na odlazak van granica BiH u potrazi za boljim životom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije