Društvo

Mlade žele da zadrže na selu, biće pokrenut projekat

Mlade žele da zadrže na selu, biće pokrenut projekat
Foto: Velibor Tripić | Mlade žele da zadrže na selu, biće pokrenut projekat

BANJALUKA - Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH "Alterural" i USAID turizam pokreću projekat pod nazivom "Najljepša sela Bosne i Hercegovine".

Glavni ciljevi projekta su očuvanje bosanskohercegovačkih sela prepoznavanjem njihove prirodne i kulturne baštine te promovisanje sela podizanjem svijesti o njihovim prirodnim ljepotama i jedinstvenom kulturnom nasljeđu, kao i jačanje njihove prisutnosti na lokalnoj i evropskoj turističkoj karti i pružanje nove ekonomske prilike i alternative odlasku mladih iz ruralnih područja.

Sanja Imanić, predstavnica "Alterulara" za razvoj ruralnog turizma, kazala je da je ovaj projekat put ka svjetskoj inicijativi i da je ovo pravo vrijeme ekspanzije ruralnog turizma.

"Da bi se prijavili na ovaj projekat, potrebno je da selo ispunjava određenu kategorizaciju. Prijava se sastoji od određenih elementa koje je potrebno ispuniti, odnosno treba da imaju određene spomenike te da se na selima poštuje nematerijalno nasljeđe i da imaju prirodno okruženje, odnosno da se u okruženju sela nalaze prirodni rezervati, vodopadi...", kazala je Imanićeva.

Kako je dodala, do oktobra će se znati rezultati ovog projekta.

"Već znamo da imamo najljepša sela. Pozivam sve lokalne zajednice da se aktivno uključe u ovaj projekat", rekao je Predrag Tešić, predstavnik Ministarstva trgovine i turizma RS.

Slavica Samardžić, viša stručna saradnica za ruralnim razvoj u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kazala je da je projekat posebno koristan, jer je uspio da izvuče sve najbolje iz naših ljudi, prirode i kulture.

"Ovaj projekat je samo jedna od prilika kojom mi možemo valorizovati ono što imamo. Imamo veoma mnogo kulturnog i istorijskog nasljeđa, ali imamo i određene nedostatke na kojima je potrebno raditi", rekla je Samardžićeva.

Minja Šurlan, zamjenica direktora Turističke organizacije Banjaluka, kazala je da je ovaj projekat od velikog značaja za grad Banjaluku, a sve zbog malih privrednika, da bi se naša sela što bolje pozicionirala kao turistički proizvod.

"Sela u BiH polako izumiru i na taj način sigurno ćemo napraviti veliki podstrek da zadržimo i povećamo broj stanovnika te napravimo jedan dobar turistički proizvod", kazala je Šurlanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije