Društvo

Mladenci iz Hrvatske prave svadbe u RS

Mladenci iz Hrvatske prave svadbe u RS
Foto: N.N. | Mladenci iz Hrvatske prave svadbe u RS

GRADIŠKA - Nije nepoznanica da komšije iz Hrvatske u RS kupuju prehrambene namirnice, garderobu pa čak i gorivo, jer su jeftiniji, ali u posljednje vrijeme sve više se opredjeljuju da "preko grane" organizuju i svadbe.

"Odlučila sam se za kupnju svega za vjenčanje, ali i da napravim svadbu preko granice jer je znatno povoljnije nego kod nas. Na primjer, ja sam iznajmila vjenčanicu u Banjaluci i najam zna biti i dva do tri puta povoljniji, samim tim ostatak novca se može upotrijebiti za nešto drugo. Također, snimatelji su nam bili iz Gradiške i jako smo zadovoljni omjerom cijene i kvalitete. A svakom bih preporučila, naravno ko je u mogućnosti, da slavlje organizuje u  gradovima u BiH, jer su saloni mnogo povoljniji. Uštedjeće novac, a dobiće istu kvalitetu kao i u Hrvatskoj", priča Natalija iz Okučana (Hrvatska), koja je odlučila da svoje sudbonosno "da" kaže u Gradišci.

Dodaje da je možda nekome čudno što se zajedno sa svojim partnerom odlučila svadbenu feštu održati s druge strane Save, ali kada su vidjeli da je u gradiškim salonima sve na višem nivou i da je povoljnije, odluka je pala.

Kaže da se cijene u svadbenim salonima na području Gradiške kreću od 40 do 55 KM po gostu, u Hrvatskoj je to od 40 do 65 evra.

Od prijatelja i poznanika informaciju kako je u BiH dosta stvari povoljnije za kupiti i iznajmiti kada je u pitanju planiranje i organizacija vjenčanja dobila je i M.B., mladenka iz Nove Gradiške.

"Ono što nas je ostavilo bez riječi je cijena, koja je za neke stvari bila čak i duplo povoljnija nego da smo to uzeli kod nas, plus to da na sve imate pravo za povrat poreza. Iznajmila sam vjenčanicu, angažirali smo fotografa i snimatelja, kupili smo pozivnice, burme i još hrpu sitnica koje su nama značile ogromnu uštedu. Kada god pričam o svom vjenčanju uvijek spomenem kako smo mi prošli i obavezno dam preporuku za naše susjede iz BiH, jer mi smo bili zadovoljni, a u suštini to je i najvažnije", priča ova mladenka.

Da je sve više mladenaca iz pograničnih hrvatskih mjesta koji ne samo da kupuju potrebno za svadbe već ih u potpunosti organizuju u opštinama s druge strane granice, potvrđuju i iz svadbenog salona "Taxi-bar" Gradiška.

"Njima je zapravo bliže doći nego mladencima iz Banjaluke. Najvjerovatnije dolaze zbog cijena, koje su kod nas značajno niže, a usluga je vrhunska", pričaju iz "Taxi-bara", dodajući da često svadbeni gosti ostaju i da prespavaju.

Kako navodi Sanela Škrbić iz salona vjenčanica "D novias" Gradiška, mladenci dolaze iz Hrvatske u njen salon i biraju opremu za svadbu.

"Uzimaju sve, od pozivnica do vjenčanica. Kod nas je sve i te kako povoljnije, zato se i odlučuju da uzmu sve što im treba, ali mnogi saloni iz Hrvatske na to ne gledaju baš blagonaklono", priča Škrbićeva.

I u hotelu "Biser" Derventa nije rijetkost da stranci prave svadbe, ali obično je neko od mladenaca njihov mještanin. Tako su jedan od najznačajnijih događaja u životu upravo u Derventi organizovali Srbijanci, Slovenci, Nijemci pa čak i Urugvajci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije