Društvo

Mladi fizičari izvodili eksperimente u Dučićevoj ulici

Mladi fizičari izvodili eksperimente u Dučićevoj ulici
Foto: N.N. | Mladi fizičari izvodili eksperimente u Dučićevoj ulici

TREBINJE - U cilju promocije fizike kao osnovne prirodne nauke, Društva fizičara istočne Hercegovine je u Dučićevoj ulici u Trebinju organizovalo četvrti po redu Festival fizike.

Nenad Grković, kao jedan od članova ovoga društva i profesor Gimnazije "Jovan Dučić" čiji učenici postižu velike uspjehe na takmičenjima iz ove nauke, istakao je da su ove godine organizaciju festivala u potpunosti prepustili učenicima, te da je izuzetno ponosan na sve njih.

"Fizika je specifičan predmet, jer bez poznavanja matematike teško je savladati i fiziku. Ipak, svako ko je zainteresovan može da se bavi eksperimentima što možemo vidjeti iz primjera jednog od najvećih fizičara Majkl Faradeja koji nije imao završenu ni osnovnu školu, a otkrio je toliko toga u oblasti baš te eksperimentalne fizike", dodao je Grković.

Jedan od najtalentovaniji mladih fizičara u Trebinju, ne samo u ovoj generaciji gimnazijalaca, već i godinama unazad, jeste maturant trebinjske Gimnazije Radoš Radovanović, koji je i ovom prilikom izvodio sopstveni eksperiment.

Navodeći da je fizika izuzetno zanimljiva nauka koja se ljudima najbolje može približiti kroz praktične prikaze, mladi Radoš je naveo se koncept ovog festivala i svodi upravo na to - nastojanje da se fizika prikaže na što zanimljiviji i jednostavniji način.

"Mnogi fiziku posmatraju kao jedan dosadan i težak predmet, ali to uopšte nije tako, a mi se trudimo da posjetioce festivala, naročito djecu, animiramo da zavole ovu nauku kroz zanimljive prezentacije, jer sam i ja sam, zajedno sa mojim brojnim drugovima i drugaricama, na takav način zavolio ovaj predmet i ovu nauku, tako da danas imamo brojne učenike  Gimnazije 'Jovan Dučić' koji osvajaju nagrade na regionalnim,  republičkim, pa i međunarodnim takmičenjima, primjenjujući eksperimentali dio fizike koji je u mnogim školama zapostavljen", dodao je Radovanović.

I Andrija Rikalo, takođe učenik Gimnazije "Jovan Dučić", kazao je da ga fizika privlači još od malih nogu.

"U sedmom razredu sam krenuo na takmičenja iz fizike i matematike i postigao sam dobre rezultate. Pokazali smo mnogo zanimljivih eksperimenata za sve posjetioce festivala. Prezentujem vakum mašinu, na kojoj kuvam čaj u vodi, jer ona tako ključa na temperaturi nižoj od 100 stepeni Celzijusa", rekao je Rikalo.

Učenici Gimnazije "Jovan Dučić", Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i studenti Fizičkog fakulteta iz Beograda, kroz zanimljive i interaktivne eksperimente su predstavili fizičke fenomene iz oblasti elektrostatike, akustike, dinamike, struja, optike i robotike.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije