Društvo

Mladi najviše oštećeni u doba korone

Mladi najviše oštećeni u doba korone
Foto: N.N. | Mladi najviše oštećeni u doba korone

ZENICA - Jedini način da odgajamo zdravu generaciju je kroz razmjenu iskustava i druženja, imamo probleme na nacionalnoj, religijskoj i svakoj drugoj osnovi, a način da to prevaziđemo su direktni susreti mladih, koji će biti novi lideri i pokazati nam da treba da živimo u sreći i miru, a ne mržnji.

Rekao je za "Nezavisne novine" Nusmir Muharemović, direktor Udruženje za promociju i razvoj kulturnih aktivnosti "Studio Teatar", koje je sa svojim projektom "Mladi u doba korone" dobilo grant sredstva USAID-ovog projekta "PRO-budućnost".

Muharemović ističe da su prošle godine uradili predstavu "Mladi u doba korone", gdje su kroz ispovijesti mladih osoba iz Zenice, starosti od 15 do 25 godina, tretirali problem mladih u periodu pandemije virusa korona.

On je naveo da smatra da je upravo ova dobna skupina građana i najviše oštećena u periodu pandemije.

"To je period kada se prvi put zaljubljujete, kada treba da raširite krila i poletite, a dogodi vam se korona, koja traje već skoro dvije godine. Imate osjećaj kao da je ratno stanje, te dvije godine su izgubljene za mlade ljude", rekao je Muharemović.

Dodao je da su počeli s idejom da naprave predstavu o mladim ljudima, o njihovim problemima, snovima, željama, radostima i tugama u doba korone.

"Kada je trebalo da imamo premijeru predstave ponudio sam Ljubomiru Mijatovićem, direktoru Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, da predstava bude koprodukcijski projekat i on je to prihvatio. U predstavi, koju smo odigrali već sedam puta u Zenici, učestvuje 15 mladih osoba", kazao je Muharemović.

Dodao je da su predstavu izvodili i u Sarajevu, a pozvani su na dva festivala u Rusiju i Sjevernu Makedoniju.

"Kada je objavljen poziv projekta 'PRO-budućnost' razmišljali smo kako da uklopimo predstavu u taj poziv. Odabrali smo četiri sredine, Zenicu, Novi Travnik, Stolac i Prijedor, gdje bismo voljeli da se susretnemo sa drugim mladim ljudima i porazgovaramo o njihovim problemima i željama u periodu korone", naveo je Muharemović.

Istakao je da je plan da u ove četiri sredine odigraju predstavu "Mladi u doba korone", a nakon toga da održe panel diskusije s publikom.

"Za svako putovanje i okupljanje mladih su potrebna sredstava. Ovakvi pozivi su veoma bitni, jer pružaju mogućnost mladim da se izraze, da se upoznaju i iskažu sve ono što ih tišti", rekao je Muharemović za "Nezavisne".

Dodao je da je evidentno da se s mladima malo razgovara, jer često profesori, ali i roditelji nemaju vremena.

"Roditelji su zauzeti, jer stalno su u borbi da obezbijede sve što je djeci potrebno. Mladi su zatvoreni sa svojim laptopima i telefonima, kao i društvenim mrežama", zaključio je Muharemović.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije