Društvo

Mladi posjećuju vjerske objekte i prevazilaze razlike

Mladi posjećuju vjerske objekte i prevazilaze razlike
Foto: N.N. | Mladi posjećuju vjerske objekte i prevazilaze razlike

BANJALUKA - Od svih projekata koje smo u četiri godine postojanja realizovali, mislim da najveći značaj za pomirenje i saradnju u BiH ima onaj kada smo mlade upoznali s različitim religijskim zajednicama.

Ispričala je za "Nezavisne" Irena Đorđević, sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Banjaluka.

Ona je istakla da su u okviru tog projekta srednjoškolci posjetili vjerske objekte četiri religijske zajednice u Banjaluci, te na taj način doprinijeli širenju povjerenja, uvažavanju i toleranciji.

Mladi su se tada upoznali sa istorijom, tradicijom i radom Hrama Hrista Spasitelja, Katoličkom župnom crkvom Pohoda Blažene Djevice Marije, te džamijom Ferhadija i Sinagogom u Jevrejskom kulturnom centru "Arie Livne" u Banjaluci.

Istakla je da ovaj odbor u sklopu Međureligijskog vijeća BiH aktivno postoji već četiri godine, te da su do sada uradili oko šest projekata.

"U odboru aktivno učestvuju sve četiri  vjerske zajednice - islamska, katolička, pravoslavna i jevrejska", navela je Đorđevićeva.

Za pomirenje u BiH važno je jačanje međureligijskog dijaloga, posebno kod mladih, koji upoznavanjem različitih religijskih zajednica stiču nova znanja, poznanstva, ali i ruše moguće predrasude.

Đorđevićeva je istakla da aktivnosti koje imaju najveći uticaj na pomirenje i izgradnju odnosa svakako su mali grantovi na koje apliciraju aktivisti Odbora za međureligijsku saradnju Banjaluka iz sve četiri vjerske zajednice.

"Uz pomoć i podršku USAID-ovog projekata 'PRO-Budućnost' svi ti mali projekti uspijevaju da dođu do svoje realizacije", navela je Đorđevićeva.

Dodala je da se ideje i koncepti malih grantova kreiraju u skladu s platformom za mir.

Istakla je da je ovaj odbor 2019. godine potpisao i Sporazum o saradnji sa gradom Banjaluka, sa ciljem promovisanja saradnje, tolerancije i suživota svih religijskih zajednica u gradu na Vrbasu.

"S obzirom na epidemiološku situaciju 2020. godine nismo bili u mogućnosti da realizujemo projekte, ali se nadamo da ćemo uspjeti ove godine s obzirom na to da imamo odobren mali grant od 'PRO-Budućnosti'", kazala je Đorđevićeva.

Naglasila je da će tema ovog projekta biti "Mladi u međureligijskom dijalogu - različitosti nas spajaju".

"Projekat je napisala naša Ana Stevandić, koji je trebalo da bude implementiran 2020. godine, ali iz opravdanih razloga realizacija projekta pomjerena je za 2021. godinu", rekla je Đorđevićeva.

Pojasnila je da će učesnici ovog novog projekta biti mladi aktivisti iz različitih vjerskih zajednica, a sudeći prema nazivu projekta, mladi će kroz zajednički dijalog naučiti kako prevazići razlike.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije