Društvo

Mladi predstavili principe aktivnosti za očuvanje mira u BiH

Mladi predstavili principe aktivnosti za očuvanje mira u BiH
Foto: Gambar oleh chiplanay dari Pixabay | Mladi predstavili principe aktivnosti za očuvanje mira u BiH

Oko 100 mladih učestvovalo je na online konferenciji skupa pod temom "Oblikujmo zajedno mir", u okviru obilježavanja Međunarodnog dana mira, s rezidentnom koordinatorkom UN u BiH, Ingrid Mekdonald, predstavnikom UNFPA za BiH, Džonom Kenedijem Mosoti, britanskim ambasadorom Metjuom Fildom, i izvršnim direktorom Fondacije Mozaik Vesnom Bajšanski-Agić

Mladi su predstavili svoj rad u lokalnim zajednicama, te razgovarali o nekim ključnim izazovima s kojima se danas suočavaju u BiH i kako drugi mogu podržati njihov aktivizam. Usvojili su tri principa svog uspješnog aktivizma u očuvanju mira u BiH.

Prvi princip je aktivizam mladih koji se zasniva na dugoročnom osnaživanju na lokalnom nivou – za razliku od kratkoročnih intervencija koje nikad nisu djelotvorne kao što je to fokusirano i dugoročno ulaganje u mlade, saopšteno je iz UNFPA.

Drugi princip je da ne postoji univerzalni, jedinstven šablon za uspješan aktivizam mladih – sva rješenja moraju biti lokalnog karaktera, održiva, kulturološki kompatibilna, spremna za iznalaženje kompromisa i njima se mora uzeti u obzir sposobnost lokalnih zajednica da se promijene.

I treći princip je da aktivizam mladih mora biti inkluzivan, u suprotnom, on samo produbljuje postojeće izazove – žene i muškarci, mladi i starije osobe, ljudi svih identiteta i različitih profila su jednako uključeni u uspješan omladinski aktivizam na očuvanju mira u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici međunarodne zajednice su izrazili svoju čvrstu predanost promovisanju mira, stvaranju mogućnosti za mlade da napreduju i predvode napredak ka ostvarivanju Programa za održivi razvoj, čime će transformisati svoje zajednice u centre inovacija. 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1981. godine proglasila 21. septembar Međunarodnim danom mira, posvećenom jačanju ideala mira, stabilnosti i prosperiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije