Društvo

Mladi sa Daunovim sindromom predstavili svoje proizvode ispred Krajiške kuće

Mladi sa Daunovim sindromom predstavili svoje proizvode ispred Krajiške kuće
Foto: N.N. | Mladi sa Daunovim sindromom predstavili svoje proizvode ispred Krajiške kuće

BANJALUKA - Na prvom sajmu poljoprivrednih proizvoda, koji je juče održan ispred "Krajiške kuće" u Banjaluci, mladi iz Daun sindrom centra predstavili su svoje proizvode koje su mjesecima unazad vrijedno pripremali i pravili.

Na njihovim štandovima bili su izloženi razni proizvodi: vino, ulje, povrće, integralno brašno, razne figurice, nakit...

Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra Banjaluka, ističe da su prvi put u regionu osobe sa Daunovim sindromom izložile svoje poljoprivredne proizvode i prikazale svoje stečene vještine.

"Veličanstven je osjećaj za osobe sa Daunovim sindromom da se pokazuju, a najveća sreća u životu je da budete korisni nekome drugom", rekao je Jelić.

Kako kaže, već treću godinu sarađuju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i osposobljavaju osobe da Daunovim sindromom za pčelare, voćare, vrtlare.    

"Osobe sa Daunovim sindromom su prije svega ljudi, pa tek onda osobe sa Daunovim sindromom, što su i pokazale time što su napravile i predstavile ove proizvode", kazao je Jelić.

Ističe da ovaj veliki događaj kreće iz Banjaluke, te da je ovo veliki sajam "Djece sunca", kojima je značajnu podršku pružio Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Prema njegovim riječima, na sajmu su izložili proizvode iz njihove komune u Banji Vrućici, integralno brašno, sir od soje, ljekovita vina, biljne tinkture, nakit i povrće.

Pašalić je rekao da je ovo kruna zajedničkih aktivnosti koje sprovode nekoliko godina unazad zajedno sa Daun sindrom centrom.

"Radimo zajedno sa osobama sa Daunovim sindromom na način da ih osposobljavamo da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Obezbijedili smo im sadni materijal, plastenike i košnice za pčele, ali i obuke", rekao je Pašalić.

Kako kaže, cilj im je da osobe sa Daunovim sindromom budu korisne sebi, svojim porodicama i društvu u cjelini.

Dodaje da su razgovarali i sa predstavnicima "Krajiške kuće" kako bi se proizvodi osoba sa Daunovim sindromom mogli naći i na njihovim policama, a kako bi ujedno ovi mladi ljudi ostvarili odgovarajuće prihode, bili radno angažovani i uključeni u socijalni život.

Nikolina Savić, koja je na svom štandu izlagala integralno brašno i proizvode od njega, ističe da je veoma srećna što je mogla predstaviti ono na čemu su dugo radili.

"Ovo smo priredili zajedno sa Daun sindrom centrom. Pripremali smo se dugo, a imali smo puno posla i na Jahorini i u Tesliću", kaže ona. Svoje proizvode izložila je i Ivana, a na štandu su bili mlijeko i sir od soje koje su zajedničkim snagama proizveli, te maslinovo ulje....     "Nije nam bilo teško da sve ovo pripremimo", rekla je Ivana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije