Društvo

Mladi sa Daunovim sindromom se takmiče u pripremi ukusnih jela

Mladi sa Daunovim sindromom se takmiče u pripremi ukusnih jela
Foto: N.N. | Mladi sa Daunovim sindromom se takmiče u pripremi ukusnih jela

BANJALUKA - Šest mladih osoba iz Daun sindrom centra Banjaluka prvi put predstavljaju Republiku Srpsku na Međunarodnom omladinskom gastronomskom festivalu u Moskvi u kategoriji studenata, a sve se održava online.

Festival je počeo 11. januara, a video-snimci učesnika biće emitovani do 11. februara, kada će biti zatvaranje festivala i proglašenje pobjednika.

Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra Banjaluka, kaže da je ovo za njih posebna prilika da pokažu da ove osobe mogu sve, samo ako im se pruži prilika.

"Ovo je prvi put da osobe sa Daunovim sindromom predstavljaju Republiku Srpsku na Međunarodnom omladinskom gastronomskom festivalu u Moskvi. Sarađujući sa najvećom ruskom organizacijom osoba sa Daunovim sindromom, dobili smo poziv da i mi učestvujemo na ovom festivalu", rekao je Jelić za "Nezavisne".

Kako kaže, pružena im je priliku da na festivalu pokažu svoje umijeće.

"Mi se takmičimo u dvije kategorije: prva je medenjaci po starinskom receptu i medenjaci prema savremenom receptu. Druga kategorija je božićna trpeza, po tradicionalnim običajima zemlje iz koje dolazimo", kazao je Jelić.

Kako kaže, teško je riječima opisati šta za osobe sa Daunovim sindromom predstavlja ovo takmičenje, i to ne samo za osobe koje se takmiče, nego i ostale, ali i njihove roditelje.

"Mi smo jedini učesnici sa smetnjama u razvoju koji se takmiče na festivalu. To je jedna od najvećih živih inkluzija koja će se desiti na ovim prostorima. Studenti svih pravoslavnih zemalja, Grčke, Bugarske, Rumunije i naravno Rusije, imaće priliku da prvi put vide kako osobe sa Daunovim sindromom prave tradicionalnu hranu", naveo je Jelić.

Naime, prema njegovim riječima, ove godine zbog situacije sa pandemijom nisu imali priliku da često idu u ZTC "Banja Vrućica", gdje su prethodno bili na radnom osposobljavanju za kuvare, ali su pripreme za ovo takmičenje obavili u Banjaluci, gdje su im vlasnik i osoblje restorana "Provence" pritekli u pomoć.

Kako kaže Jelić, osobe s ovim sindromom se dijele samo u dvije kategorije: osobe koje nisu imale šansu i one kojima je šansa pružena.

"Ovo će biti jedan veliki projekat, rušenje predrasuda i podizanje svijesti o osobama s Daunovim sindromom. Ove osobe mogu da učestvuju u takmičenjima, što smo bezbroj puta i dokazali", dodao je Jelić.

Daun sindrom centar je jedina ustanova u BiH koja se bavi rehabilitacijom osoba s ovim sindromom i cilj im je da otvorenim radionicama pruže podršku porodicama ovih osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije