Društvo

Mladi u borbi protiv govora mržnje

Mladi u borbi protiv govora mržnje
Foto: N.N. | Mladi u borbi protiv govora mržnje

S ciljem da se mladi uključe u borbu protiv govora mržnje i diskriminacije, Omladinski centar "Zdravo da ste" realizuje projekat na kojem će učesnici imati priliku da analiziraju položaj manjinskih grupa, saznaju više o ljudskim pravima, kao i da steknu znanje pisanja priča i video-snimanja.

Kako kažu organizatori, projekat će okupiti grupu mladih ljudi koji će imati priliku da kroz različite radionice saznaju više o ljudskim pravima.

"Prema planu, okupićemo grupu mladih od 15 do 30 godina koji će proći dva treninga. Prvi će se baviti temom ljudskih prava, kojim ćemo učesnicima detaljno prenijeti informacije o tome", kazali su organizatori.

Kako kažu, kroz različite vrste radionica pokušaće osvijestiti mlade ljude o tome koliko se poštuju, odnosno ne poštuju ljudska prava, te na koji način su manjinske grupe uskraćene za određena prava.

"S obzirom na to da se sam projekat veže za video-aktivizam, na drugoj edukaciji učesnici će proći trening na kojem će imati priliku da nauče kako napraviti scenario, priču, kako savladati određene alate vezane za snimanje, odnosno korištenje videa kao alata za prikazivanje određene teme", dodali su organizatori.

Prema njihovim riječima, sam projekat će trajati do kraja juna 2021. godine, a nakon ove dvije edukacije mladi će se redovno sastajati, radiće u timovima, a zadatak će im biti da snime određene priče na ovu temu.

"Učesnici će imati zadatak da kroz ove video-priče pošalju poruke u vezi sa borbom protiv govora mržnje, (ne)nasiljem i diskriminacijom", dodaju iz OC "Zdravo da ste".

Kako kažu, uzevši u obzir trenutnu situaciju i ograničenja, na edukaciji će učestvovati od 10 do 15 osoba.

Plan je kreirati najmanje šest video-priča sa jakim porukama protiv diskriminacije i govora mržnje.

Na projekat se mogu prijaviti sve mlade osobe od 15 do 30 godina, a prijava traje do 20. januara.

OC "Zdravo da ste" je implementator projekta, a projekat podržavaju Savjet Evrope i Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije