Društvo

Mladi za Daunovim sindrom obučeni za trgovce

Mladi za Daunovim sindrom obučeni za trgovce
Foto: Dražan Oskar Pozderović | Mladi za Daunovim sindrom obučeni za trgovce

BANJALUKA - Mladi iz Daun sindrom centra Banjaluka, njih deset, danas su imali priliku da se prvi put, bar na četiri časa okušaju kao trgovci u tržnom centru "Jumbo" i postanu dio njihovog tima.

Sa osmijehom na licu pomagali su zaposlenima da slažu proizvode na police, a kupcima da pronađu ono što im je potrebno.

Nikolina Savić iz Daun sindrom centra, koja je došla da radi na odjelu novogodišnjih ukrasa, za "Nezavisne" kaže da je veoma srećna što može biti dio ove priče.

"Kod kuće volim da ukrašavam jelku, a što se tiče posla, volim da radim sa osmijehom na licu. Ukrase smo postavili na police i zajedno ih pripremili za novogodišnje praznike", kazala je Savićeva.

Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra Banjaluka, ističe da je ovo jedan veliki antistigmatski projekat koji je veoma bitan za roditelji, kako bi oni shvatili da imaju djecu koja mogu biti trgovci, samo ako im se da šansa.

"Deset mladih osoba sa Daunovim sindromom okušali su se kao trgovci. Imali su priliku da se prvi put osposobe i za trgovce i to u velikom trgovačkom centru Jumbo, gdje nam je pripremljena donacija u iznosu od 1.500 evra za naše umjetnike i kuvare i konobare, koji će nastaviti dalje sa radionicama", rekao je Jelić za "Nezavisne".

Naglašava da će ovi mladi ljudi sa posla otići sa velikim osmijehom koji će dugo da traje.      

"Dobili su priliku za višeslojne socijalne kontakte, a razgovaraće sa kupcima te će se truditi da pokažu šta rade i koliko mogu, a imaće i odgovornost, kao i pravo na samoizbor", naglasio je Jelić.

Kako je kazao, od januara se priprema zapošljavanje osoba sa Daunovim sindromom, te dodaje da su do sada imali neke prepreke, ali vjeruje da će to biti riješeno.

Bosiljka Bošnjak, pomoćnik ministra za porodicu u Ministarstvu porodice i sporta RS, kazala je da je došla da podrži rad Daun sindrom centra, koji su dugogodišnji partneri.

"Važno je da skrenemo pažnju da smo svi jednaki i da djeca koja imaju Daunov sindrom mogu da budu trgovci, konobari, te da steknu određene životne vještine da mogu da se brinu o sebi. Mi smo uključeni tokom cijele godine i uvijek smo tu da pomognemo", dodala je Bošnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije