Društvo

Mladica iz Sane privlači ribolovce iz evropskih zemalja

Mladica iz Sane privlači ribolovce iz evropskih zemalja
Foto: Zlatan Čekić | Mladica iz Sane privlači ribolovce iz evropskih zemalja

SANSKI MOST - Spin staza za ribolov na mladicu uz Sanu, u blizini njenog ušća s rijekom Dabar, koju su prošle godine uredili i osposobili članovi Sportsko-ribolovnog društva "Devet rijeka" iz Sanskog Mosta, privukla je ove godine rekordan broj sportskih ribolovaca iz regiona i brojnih evropskih zemalja.

"Stazu su pohodile na desetine ribolovaca i zaljubljenika u sportski ribolov. Svi oni su uživali u sportskom ribolovu i prirodi koja okružuje ovu čarobnu rijeku, tako da smo započeli lijepu priču kada se radi o razvoju ribolovnog turizma na ovim prostorima", kaže Teufik Hasanić, sanski ribočuvar.  Dodaje kako su u proteklom periodu, zahvaljujući tome što se radi o komercijalnom ribolovu, ostvarili značajnu ekonomsku korist koja će im poslužiti za dalje aktivnosti na planu unapređenja ovoga sporta i brojnosti ribljeg fonda.

"Dodatno smo uredili i proširili našu stazu, pokrili je video-nadzorom i tako stvorili još bolje uslove za ribolov", kaže Hasanić.

Potencijale za razvoj sportskog ribolova i dolazak turista na ove prostore prepoznali su i u novoformiranoj Turističkoj zajednici općine Sanski Most.

"Mislim da se u svemu krije veliki potencijal kada se radi o dolasku sportskih ribolovaca iz cijelog svijeta. Od toga se može napraviti lijepa turistička priča sa mnogostrukim ekonomskim efektima i na tome ćemo raditi u budućnosti", kaže Edis Rasavac, direktor pomenute organizacije. Inače, radi o sportskom ribolovu, a ribolovci vole reći kako je mladica riba od hiljadu zabačaja, što znači da možete toliko puta zabaciti udicu bez ikakvih rezultata, zbog čega ova vrsta ribolova zahtijeva ogromno strpljenje.

Prema Hasanićevim riječima, na dijelu vodotoka gdje se odvija ribolov obitava veliki broj mladica i on tvrdi kako takvih mjesta ima vrlo malo u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa i šire.

"Sana je možda i najatraktivnija rijeka u našoj zemlji kada se radi o mladici. To je posebna vrsta ribolova i odvija se najčešće noću ili u ranim jutarnjim satima kada je mladica u potrazi za plijenom. Samo na dijelu vodotoka, u blizini ušća s Dabrom, obitava više stotina kapitalnih primjeraka ove veličanstvene ribe", kaže Hasanić.

Dodaje kako su pojedini ulovljeni primjerci težili i preko dvadeset kilograma, a njihova dužina iznosila i do 1,5 metara, s tim da se pretpostavlja kako ima i većih primjeraka, s obzirom na to da ove ribe mogu dostići težinu i preko 30 kilograma.

Mladica je jedna od najkrupnijih i najsnažnijih salmonidnih riba, ali je danas veoma ugrožena vrsta, a zbog zagađenja i prekomjernog izlovljavanja istrijebljena je u mnogim vodotocima u zemljama regiona. U SRD "Devet rijeka" kažu kako imaju velike planove kada je riječ o razvoju ribolovnog turizma, pa tako u budućnosti planiraju i uređenje fly fishing staze na rijeci Dabar, koja je bogata potočnom pastrmkom, a upravo ta vrsta ribolova jedna od najpopularnijih u svijetu ribarstva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije