Društvo

Mnoge škole čeka katanac

Mnoge škole čeka katanac
Foto: N.N. | Mnoge škole čeka katanac

BIHAĆ - Broj učenika u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona drastično se smanjuje iz godine u godinu, pa tako ovdašnje obrazovne ustanove predstojeću školsku godinu dočekuju s uvjerljivo najmanjim brojem đaka u cijelom poslijeratnom periodu.

Prema riječima Harisa Smajića, direktora Pedagoškog zavoda USK, 18.042 učenika upisana su u predstojeću školsku godinu, što je za 1.239 manje u odnosu na prethodnu godinu. Ništa bolja situacija nije ni u srednjoškolskom obrazovanju, gdje su trenutno evidentirana 7.642 učenika, što je za 428 manje u odnosu na godinu ranije.

Ovi poražavajući podaci najbolje ilustruju razmjere iseljavanja ovdašnjeg stanovništva van granica Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da područje Unsko-sanskog kantona napuštaju cijele porodice sa djecom, a zbog lošeg standarda bilježi se i pad stope nataliteta.

Sve to dovelo je u pitanje opstojnost velikog broja obrazovnih ustanova te se zbog nedostatka učenika ukida sve više područnih, a razmišlja se i o zatvaranju nekih centralnih škola u ovom kantonu.

Također, jedan od problema je i tehnološki višak nastavnika i profesora, a barata se cifrom od preko 400 prosvjetnih radnika koji spadaju u ovu kategoriju.

Veliki je problem kako svima osigurati potreban broj nastavnih sati, pa postoje primjeri da neki od obrazovnih radnika istovremeno predaju u više škola.

"Primjera radi, imamo profesora muzičke kulture koji svoj predmet predaje u četiri različite škole u isto toliko gradova, kako bi imao potreban broj nastavnih sati", kaže Nasution Kljunić, direktor Gimnazije u Sanskom Mostu.

Prema riječima Albijane Trnavci, sekretarice u ovome ministarstvu, najveći je problem kako zbrinuti nastavnike razredne nastave.

"Protekle godine sačinili smo plan kako riješiti ovaj problem i on je u fazi realizacije. Jedan od načina je preusmjeravanje nastavnika u predškolske ustanove, gdje je bio evidentiran manjak stručnog kadra, pa je tako jedan broj njih usmjeren na ta radna mjesta. Kada je riječ o ostalima, pokušavamo sagledati potrebe škola i vidjeti kako na najoptimalniji način zadovoljiti sve potrebe. Ono što je izvjesno jeste da nema potrebe za novim zapošljavanjima kada je riječ o obrazovnom sektoru", kazala je Trnavcijeva. S obzirom na to da je izvjesno kako će se u narednom periodu nastaviti negativni demografski trendovi u USK, odnosno iseljavanje stanovništva, nadležnim institucijama biće sve teže pronaći način kako riješiti problem s evidentnim viškom prosvjetnih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije