Društvo

Moguć štrajk i u Agenciji za lijekove

Moguć štrajk i u Agenciji za lijekove
Foto: N.N. | Moguć štrajk i u Agenciji za lijekove

SARAJEVO - Podršku radnicima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u organizovanju štrajka dali su i radnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ističući da su zahtjevi skromni i opravdani te da je neophodno vraćanje plata na nivo iz 2012. godine i potpisivanje kolektivnog ugovora.

"Agencija za lijekove i medicinska sredstva ni manje ni više nije nebitna spram svih drugih. Naš štrajk bi se direktno odrazio na funkcionisanje zdravstvenog sistema i negativno uticao na zdravlje cjelokupnog stanovništva BiH", rekao je za "Nezavisne" Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ističe da ova agencija puni budžet sa oko 14 miliona KM te da, uprkos tome, vrlo malo povlači za plate koje su ispod svakog dostojanstva i standarda, jer je plata analitičara u Agenciji oko 800 KM, a plata magistra farmacije i ljekara 1.200 KM.

"Zbog lošeg materijalnog statusa često nam se dešava da nas kvalitetni i stručni kadrovi koji su dobro obučeni i osposobljeni, napuštaju i prelaze u druge institucije", rekao je Rustemović.

Podsjećanja radi, Ana Mrnjavac, predsjednik Sindikata radnika UIO, najavila je da će Skupština Sindikata radnika UIO na sjednici 22. aprila vjerovatno donijeti odluku o stupanju u štrajk s obzirom na loš materijalni položaj radnika.

Ona je naglasila da je osnovni zahtjev Sindikata potpisivanje kolektivnog ugovora sa poslodavcem, odnosno Savjetom ministara BiH te vraćanje plata i osnovice za obračun plana na nivo iz 2012. godine. Takođe, jedan od zahtjeva je i da se izjednači status šefova i zaposlenih radnika u smislu da i jedni i drugi imaju pravo na naknade za smještaj i odvojen život prilikom premještaja u drugu organizacionu jedinicu. Trenutno samo šefovi imaju pravo na tu naknadu, ali ne i obični radnici koji imaju daleko manju platu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije