Društvo

Mozzart kontinuirano uz distrofičare FBiH: Stigla pomoć za rehabilitaciju dvije djevojke

Mozzart kontinuirano uz distrofičare FBiH: Stigla pomoć za rehabilitaciju dvije djevojke
Foto: Ustupljena fotografija | Mozzart kontinuirano uz distrofičare FBiH: Stigla pomoć za rehabilitaciju dvije djevojke

Savez distrofičara Federacije BiH, u šest kantonalnih organizacija, broji 1.205 članova, a među njima je 250 korisnika elektromotornih kolica uslijed oduzetosti gornjih i donjih ekstremiteta. Kako bi im olakšali svakodnevnicu i usporili napredak bolesti, iz kompanije Mozzart pružaju im kontinuiranu podršku.

Do sada su njihove donacije stigle u brojne organizacije koje okupljaju distrofičare širom naše zemlje, a iz federalnog Saveza distrofičara posebno su zahvalni što su dobili podršku po treći put.

"Zahvaljujući ovoj pomoći, dvije djevojke od 15 i 20 godina će 14 dana boraviti na rehabilitaciji u centru Reumal u Fojnici. To je zaista za sada nešto što mnogo pomaže našim članovima jer time ostaju još duže funkcionalni i ne zavise od pomoći druge osobe", kaže Almir Šahmanija direktor Saveza distrofičara Federacije BiH.

Medicinska rehabilitacija oboljelih od mišićne distrofije jedini je način usporavanja progresije ove bolesti jer lijeka u svijetu za sada nema. Oboljeloj djeci i omladini na ovaj način je omogućen smještaj u lječilištu sa punim pansionom, četiri vrste vježbi, podvodne i manuelne masaže i sve ostalo što je potrebno za usporavanje napredovanja ove bolesti. Savez distrofičara nema sopstveni izvor finansiranja, a medicinska rehabilitacija ne pada na teret zdravstvenog osiguranja u Federaciji.

"Kompanija Mozzart kroz naša kantonalna udruženja i federalni Savez zaista daje jednu nesebičnu podršku borbi za dostojanstvo naših članova. Kada znamo da imamo uz sebe prijatelja koji kontinuirano prati naše aktivnosti i pomaže nam, borba nam je puno lakša. Hvala još jednom Mozzartu u ime Saveza, svih opštinskih i kantonalnih organizacija distrofičara što nam daju optimizam da za nas oboljele od mišićne distrofije može biti sutra bolje", dodaje Šahmanija.

U prethodnom periodu, osim Savezu, novčane i materijalne donacije kompanije Mozzart stigle su i u Udruženje distrofičara Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog kantona, u Cazin, Bužim, Doboj, Banjaluku i Brčko, a podršku ovoj populaciji širom BiH nastaviće da pružaju i u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije