Društvo

Mozzart nagradio požrtvovane medicinare u Bugojnu

Mozzart nagradio požrtvovane medicinare u Bugojnu
Foto: N.N. | Mozzart nagradio požrtvovane medicinare u Bugojnu
N.N.

Humanitarni karavan kompanije Mozzart nastavlja da obilazi zdravstvene ustanove širom BIH, pružajući podršku medicinarima u borbi protiv virusa korona. Ovog puta zaustavio se ispred Opće bolnice u Bugojnu u kojoj se od početka epidemije bore za ozdravljenje svakog kovid pozitivnog pacijenta.

I ne samo to - u njihov Dijalizni centar svakodnevno na dijalizu dolaze i oboljeli od korone. Zbog toga ističu da je njihovo medicinsko osoblje veoma požrtvovano. To su prepoznali i u Mozzartu, pa su odlučili da im doniraju pakete voća i svježih prirodnih sokova, na šta su zaposleni u ovoj bolnici emotivno reagovali.

"Iskoristiću priliku da se zahvalim kompaniji Mozzart na ovoj velikodušnoj donaciji koja je došla za naše uposlenike koji rade na kovid odjelima. Hvala u ime medicinskih radnika koji su izdržali sve na svojim leđima, mnogi se zarazili, pa ozdravili i nastavili da rade. Mnogi ljudi ne shvataju kako je njima na prvoj liniji borbe protiv virusa, da su najizloženiji i da često odnesu bolest kući svojim porodicama. Zato posebno hvala Mozzartu jer su jedni od rijetkih koji su to prepoznali",  kaže dr Subha Agić- Habib, v.d. direktora Opće bolnice Bugujno.

U ovoj bolnici od početka pandemije imaju podijeljene odjele za kovid pozitivne i negativne pacijente. U trenutku kada ih je ekipa Mozzarta posjetila, od 26 pacijenata koje su primili, deset je imalo korona virus. Većina pacijenata koje liječe, kažu, na sreću, ima lakšu kliničku sliku i brzo ih, uz kiseoničku terapiju, izliječe. Ipak, one starije, koji su u težem stanju i moraju da koriste respiratore, šalju u bolnicu u Travnik.

S obzirom na to da ova bolnica ima Dijalizni centar u koji svakodnevno dolaze pacijenti iz šire regije na dijalizu, poseban im je izazov da pružaju tu uslugu onima koji su kovid pozitivni. Pa, ipak, uz ogroman trud, nijedan pacijent ne ostaje bez tretmana.

Lijekova i medicinske zaštitne opreme imaju dovoljno, a na vrijeme su ojačali svoje redovne dodatnim medicinskim osobljem. Naime, prošle godine u decembru donesena je odluka da mogu da zaposle još medicinara na određeno vrijeme dok traje pandemija.

Upravo zbog njihove požrtvovanosti u borbi za svaki život, u Mozzartu su odlučili da im pruže podršku.

"Svjesni smo koliko je truda i odricanja potrebno u svakodnevnom radu sa pacijentima koji boluju od korona virusa. Smatramo da je posao koji rade medicinski radnici trenutno jedan od najtežih i da im trebamo pružiti podršku kako bi zajednički lakše prevazišli ovaj period koji je težak za sve nas", kaže menadžer korporativnih komunikacija Mozzarta, Marija Ranilović.

Od početka pandemije korona virusa kompanija Mozzart pomaže zdravstvenim i socijalnim ustanovama širom BiH. Kroz novčane i robne donacije domovima zdravlja, centrima za socijalni rad, bolnicama i kliničkim centrima do sada su donirali oko 180.000 maraka. Podršku domaćem zdravstvu će nastaviti da pružaju i u narednom periodu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije